Széles körben elterjedt nézet, hogy a pattanásokért egyes ételek magas cukor- és zsírtartalma a felelős. Noha ez is összefügghet a pattanásokkal, számos más tényező is befolyásolja létrejöttüket. Mindenesetre a pattanásokra hajlamosak étrendje tartalmazzon inkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sovány tejtermékeket, zsírszegény húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt. Étkezési szokásaink döntő fontosságúak lehetnek a probléma elkerülésében.
Azok az ételek, amelyekre allergiásak vagyunk, kisebb katasztrófát okoznak a testben, és ez a bőrre is igaz. Ha tiszta, puha bőrt szeretnénk, akkor végeztessünk allergiatesztet, hogy kikerülhessük mindazt, ami káros, hiszen az efféle ételekből egészen kis adag elég az allergiás reakcióhoz.
Az érzékenység azonban nemcsak a táplálkozással kapcsolatban említhető meg. A rengeteg vegyszer, sampon, fogkrém, hajzselé, testápoló, de még a természetes kozmetikumok esetében is előfordulhat, hogy kiütéseket, pattanásokat okoznak.