Papírral kezdjünk
Bár kétségtelen, hogy egy parfümről akkor tudjuk eldönteni legjobban, illik-e hozzánk, ha saját magunkon próbáljuk ki, azért első lépésben jobb, ha a mixelésre szánt illatokat egy tesztpapírra fújjuk fel. Ha katasztrofális az eredmény, kár is tovább próbálkozni velük.
Ha a papírteszten túljutottunk, jöhet az emberkísérlet. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott illatokat mindig ugyanarra a területre fújjuk, például a csuklóra és a második réteggel ne várjuk meg, míg az első megszárad. Egyből fújjuk rá és próbáljuk megállni, hogy nem dörzsöljük össze vadul a csuklóinkat, azzal ugyanis az eredeti illat maga is megváltozik. Ha soknak érezzük a mennyiséget, gyengéden simítsuk csak össze két csuklónkat és finom kenjük szét az illatot.
Mértékkel!
Ha nem szeretnénk vastag, húsvéti locsolás utáni állapotokat idéző illatfelhőbe burkolózni, érdemes két-három parfümnél megállni. Az illatok keveredésével együtt ugyanis az intenzitásuk is erősebb lesz. Összességében ne fújjunk több parfümöt magunkra annál, mintha csak egy illatot használnánk!
Ki kell tapasztalni azt is, hogy passzolnak-e egymáshoz az illatok hosszabb-rövidebb idő elteltével is, amikor már nem a fejjegyek, hanem a szívjegyek dolgoznak össze. Érdemes egy jó félórát is várni, hogy eldönthessük, az adott illatvariáns valóban illik-e hozzánk.
A kevesebb több
A rétegezéshez az egyszerűbb, kevés különböző illatösszetevőt tartalmazó parfümöket érdemes használni. Egy frézia-, vanília- vagy rózsaillatú parfüm például jó kiindulópont lehet, de ha épp a citrusos illatok jönnek be, azokból is széles a kínálat. Számos márkánál találhatóak ilyen minimalista parfümök, amiből elég lehet a kísérletezéshez egy kisebb üvegcsével vásárolni, hogy megtudjuk, érdemes-e folytatni vele a kalandozást.
Párosíts okosan!
Nem mindegy, hogy a különböző illatcsaládok tagjait mivel párosítjuk össze, ha nem vigyázunk, őrült csetepaté alakulhat ki közöttük. Irányadó lehet ehhez az alábbi lista, ami azt mutatja, melyik illattípust melyikkel érdemes kombinálni:
Pézsma – Virágos
Orientális – Gyümölcsös
Orientális – Gourmand
Citrusos – Fás
Gyümölcsös – Virágos
Virágos – Orientális