Jump to content

Ideje előkapni a naptejet, napolajat!

2015. 04. 29. 12:39

Kezd az idő is melegedni és persze a nap sugarai is erősebb intenzitással támadják bőrünket. Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ne tartózkodjunk sokat napon, vagy ha mégis, akkor használjunk naptejet/napolajat. Hogy miért? A cikkben többek között erre is kitérünk!

Ezúttal az ultraibolya sugárzásokra térünk ki, és persze azok káros hatásaira:

UV-A (315-400 nm): A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.

UV-B (280-315 nm): A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

UV-C (100-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Ezek tudatában fokozottan figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk egyhuzamban a napon, vagy ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor mindenképpen kenjük be magunkat naptejjel és/vagy napolajjal!

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Wikipédia | Fotó: Wallpaperswide)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign