A mikrotápanyagok közé sorolhatóak a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, amelyek a makrókkal szemben nem szolgáltatnak energiát a szervezet számára, de fontosságuk ugyanolyan kiemelkedő, hiszen fogyasztásukkal a makrotápanyagok megfelelő felszívódását és ezen keresztül a teljesítőképességet is befolyásolják. A mikrotápanyagokkal nemcsak a fellépő hiánybetegségek kerülhetőek el, de nagy löketet adnak a fogyókúrának és a zsírégetésnek is. Az őszi-téli hónapokban a gyümölcsök és zöldségek korlátozott választéka, valamint a borongós, hideg, fényhiányos idő miatt is szükség van a pótlásukra.
Az alábbi mikrotápanyagok amellett, hogy erősítik az immunrendszert, és felveszik a harcot a vírusokkal szemben, a zsírleadást is támogatják, így ezek bevitelére a fogyókúra alatt jobban érdemes odafigyelni.
A B1-vitamin amellett, hogy hozzájárul a szénhidrátok lebontásához, fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában is. Hiánya hozzájárul, hogy a test a szénhidrátokat zsírként tárolja ahelyett, hogy elégetné. Fő forrásai a tej, tojás, gabonafélék, magvak, sertéshús, halak, burgonya, hüvelyesek. A javasolt napi bevitel körülbelül 1,2 mg. A C-vitamin nem csak az immunrendszert erősíti, de kísérletek szerint 30%-kal javítja a zsíroxidációt egy közepes intenzitású edzés során, hiányában azonban a folyamat hatékonysága csökken. Legfőbb forrásai: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, zöldségek, nagy mennyiségben található a paprikában, az eperben és a narancsban. Javasolt napi minimális bevitele férfiaknál 90 mg, nőknél napi 75 mg, de az egészséges felnőttek számára napi 1000 milligramm bevitele sem okoz gondot.
Az E-vitamin jó hatással van a vérnyomásra, javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az izmok sérülését edzés közben, valamint javítja az izomerőt. A napi ajánlott mennyiség legalább 15-30 mg, de hiány esetén 100-300 mg is szedhető belőle. Fő forrásai az olajos magvak, hüvelyesek, avokádó, lazac, kivi, libahús.
A biotin, más néven B7- vagy H-vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav- és koleszterin-anyagcserében, megakadályozza a zsírlerakódásokat a szervekben, így a májban és a vesében is. Fő forrása a tojássárgája, a csirkemáj, a vese, az édesburgonya, a karfiol, az avokádó, a lazac, a napraforgómag, a dió- és mogyorófélék és az élesztő. Felnőttek számára az ajánlott napi bevitel nők esetében 1,6, férfiak esetében 2 milligramm.