Jump to content

Ez egy ősi betegség

2021. 02. 14. 07:48

A középfülgyulladás gyakorisága az emberek általános egészségi állapotának fokmérője, ezért ezt vizsgálták.

A letelepedett mezőgazdasági életforma javította az emberek egészségi állapotát, amit jelez, hogy ritkábban kaptak középfülgyulladást - állapították meg tanulmányukban a Tel-Aviv-i Egyetem kutatói.

A tudósok összehasonlították a különböző korok régészeti feltárásaiból fennmaradt emberi koponyákat, és megvizsgálták a csontokon nyomot hagyó középfülgyulladás gyakoriságát, mert ez az emberek általános egészségi állapotának fokmérője - számolt be a kutatásról a Háárec című újság honlapja. Ez a betegség azért is alkalmas az általános egészségi állapotok mérésére, mert nagyon gyakori, a gyermekek mintegy fele szenved tőle, és más tanulmányok szerint már a Neander-völgyi embernél is igen elterjedt volt.

A letelepedés hatása

Az emberi társadalmat alapvetően megváltoztató letelepedés, a mezőgazdasági termékek előállítása és fogyasztása, valamint az állatok háziasítása és tenyésztése mintegy 20 ezer éve kezdődött, és 10-12 évvel ezelőtt vált általánossá a Közel-Keleten, a mai Izrael és Törökország területén. Ez a változás alapvetően módosította az emberi táplálkozást: a magok és az elejtett állatok fogyasztása helyett gabonaféléket kezdtek enni, egysíkúbb lett az emberek étrendje, és zsúfoltabbá vált lakhatásuk.

Katarina FloreanovaEfrat Gilat, Ilan Koren és Hilla May kutatócsoportja hat korszakot különített el: a 15 ezer éve kezdődött Natúf-kultúrát, a kerámiaedények készítése előtti neolitikumot 12-10 ezer éve, az ezt követő kőrézkort 6-2 ezer éve, a római kort kétezer éve, a bizánci korszak koponyamaradványait mintegy ezerötszáz éve és az oszmán-török korból származó leleteket 500-100 évvel ezelőttig.

A Natúf-kultúra emberének 70%-a szenvedett a középfülgyulladástól, ami a letelepedett neolitikumban 50%-ra csökkent, és nagyjából napjainkig ez az arány jellemző. A kőrézkor kivételt jelent, ekkor 80%-ra ugrott a betegek száma, amit egyrészt az akkoriban hűvösebbé váló éghajlattal, a nehezebb életkörülményekkel magyaráznak, másrészt az általánossá váló tej- és tejtermékfogyasztással, amihez akkoriban még nem szokott hozzá szervezetük.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign