Jump to content

Tévhitek erről a furcsa zavarról

2021. 08. 13. 17:35

Igazi tabutémának számít, nem csoda hát, hogy sok a félreértés vagy félinformáció az inkontinenciával kapcsolatban. Lássunk tisztán!

Az inkontinencia nem szégyen, de mégis olyan tabunak számít, ami miatt kevesen mernek vele orvoshoz fordulni.

Tévhit: A vizelettartási zavarok csak az időseket érintik

Az általános meggyőződés, hogy az akaratlan vizeletvesztés csak az időskorúakat érinti. Ez a feltevés leginkább onnan ered, hogy ezt a panaszt a szervezet öregedésével társítjuk. Valóban, az idősek nagy része küzd ezzel a problémával, a szervezet öregedésével az izomzat ugyanis gyengül, megereszkednek a medencefenék tartóizmai is, gyengül a vizelettartási képesség. A vizelet-inkontinencia azonban nemtől és életkortól függetlenül is jelentkezhet, számos megbetegedés tünete, kísérőjelensége lehet, de előfordulhat szülést követően is, sőt, még egy egyszerű megfázás is okozhat átmeneti vizelettartási zavart. 

Tény: Gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat

Statisztikák szerint a nők valóban gyakrabban ki vannak téve a vizelettartási zavaroknak, főleg ezek enyhe fokozatának. Ez a nők és férfiak anatómiai különbözőségéből adódik.

Tévhit: aki inkontinenciával küzd, ne mozduljon ki!

A vizelettartási zavarokkal érintettek gyakran lemondanak társasági életükről, az utazásról, ki sem mozdulnak otthonukból, mert szégyellik panaszukat. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy nem érnek ki időben a mosdóba, vagy amiatt, hogy egy új helyen nem ismerik ki magukat, így kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek. Némely inkontinencia-betét egyedi tasakokban kapható, ezért egyszerű belőle néhány darabot a táskába vagy a kézipoggyászba helyezni, érdemes rendszeresen intimtornázni, ami enyhítheti, sőt, meg is szüntetheti a problémánkat!

Tény: a rendszeres intimtorna segít

A medencefenék izmainak rendszeres tornáztatása, a Kegel-gyakorlatok végzése valóban képes fejleszteni a húgyhólyag feletti kontrollt. A gyakorlatok megtanítanak a húgycsövet körülölelő izmok tudatosabb használatára. A torna eredménye az izmok megerősítése és a medencefenék megtámasztása, aminek köszönhetően megerősödik a húgycső zárórendszere. A gyakorlás bármely életkorban elkezdhető és már néhány heti alkalmazás után érezhető eredményt hoznak. 

Tévhit: a folyadékcsökkentés megoldás az inkontinencia ellen

Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű, cukor- és szénsavmentes folyadékot igyunk. Gyakori tévhit, hogy a folyadékbevitel csökkentése megoldás a vizelettartási panaszok ellen, pedig erről szó sincs, hiszen nem a túl sok folyadék miatt cseppen el a vizelet. Ha nem iszunk eleget, akkor a vizelet sűrűvé válhat, ami viszont a hólyagot ingerelve növelheti a sürgető vizelési ingert és a gyakori vizeletürítést. Az ajánlott napi 6-8 pohár folyadékot tartani kell.

Tény: a sport segít, de csak okosan!

Minden erőnkkel a medencefenék izmainak egészségét kell őriznünk, ha meg akarjuk előzni a vizelettartási problémákat. Ennek érdekében a sportoláshoz kérjük edző segítségét, és válasszunk olyan testmozgást (például jógát, alakformáló tornát, pilates órákat vagy gyaloglást), amivel nem bántjuk a medencefenék izmait. És persze végezzünk mindennap medencefenék-edzést, ami a legjobb torna inkontinencia megelőzéséhez.

Tévhit/Tény: az inkontinencia nem betegség

Az inkontinencia önmagában nem egy konkrét betegség, hanem inkább egy tünetegyüttes, amit többféle elváltozás is kiválthat, ezért olyan fontos egy orvos szakértelme, amellyel képes felderíteni a tünetek mögött meghúzódó egészségügyi problémát.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign