Jump to content

Ismerd meg az asszertív kommunikációt

2021. 08. 09. 14:55

A nyílt és öntudatos élethez vezető út egyik kulcsa az asszertív kommunikáció.

Az asszertivitás olyan kommunikációs készséget, cselekvési mintát jelent, mely során az interakcióba lépő személy őszintén és magabiztosan tudja kifejezni érzéseit és igényeit olyan szituációkban is, amik érzelmileg megterhelőek, ennek megfelelően nem támadja a másikat, hanem a kölcsönös megegyezésre törekszik.

Az asszertív kommunikáció célja a konfliktusok feloldása, ami mindkét fél érdekeit és igényeit szem előtt tartja anélkül, hogy behódolna a másiknak, vagy próbálná dominálni.

Az asszertivitás két alappillére az értő figyelem és őszinte önkifejezés. Ezeket az adott helyzethez és beszélgetőpartnerhez igazodva alkalmazza annak érdekében, hogy saját érdekérvényesítése ne menjen a másik fél vagy a külvilág rovására. Ehelyett a kölcsönösen megvalósuló boldogulás a cél, miközben a tárgyalófelek által létrehozott egyezményesség a külvilág számára is pozitív értékeket képvisel.

Az asszertivitás elérésének érdekében a tárgyalófeleknek a passzív és aktív attitűdöket ki kell egyensúlyozniuk. Az értő és figyelő magatartás úgy teljesedhet ki, hogy aktív, támogató szavak és testbeszéd kíséri, hogy a megnyíló fél igazán őszinte lehessen.

Az asszertív kommunikáció egy-egy módja vagy eszköze sok ember alapvető közlési eszköztárában megtalálható, melyeket szocializációja során már elsajátított. Ezek tudatos használata sok szorongást és abból származó mentális problémát, például függőségi állapotokat oldhat fel, és kezelhet céltudatosan.

A magabiztosság szóban már minden benne van. Amíg nem érted, hogyan működsz, és hogyan lehetsz megingathatatlan abban, amit szeretnél elérni, azt sem igazán tudod majd, mi az, amit mindenképp el szeretnél kerülni. A kellő önismeret lesz az, ami segít a saját határaid felismerésében, és az esetekében, amikor nem közelednek feléd kellő tisztelettel és méltósággal.

Miután letisztáztad magad belülről, összeszedetten és céltudatosan fogalmazhatod meg a gondolataidat. Ne legyenek benned ellentmondások, az igényeidnek és általad képviselt értékeidnek összhangban kell lenniük azzal, amit szeretnél elérni.

Fogalmazd meg gondolataidat akár többször is, hogy minden disszonanciát kiszűrhess, és csak ezután indulj neki egy megbeszélésnek, társalgásnak, de mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy önérvényesítési törekvéseidnek ne essenek áldozatul a másikéi. Az agresszív vagy tolakodó magatartás nem ugyanaz, mint a határozott.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign