Jump to content

Endometriózis és karrier

2021. 07. 17. 10:17

„Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel. A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, mely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt

Magyarországon az endometriózis körülbelül 200 ezer nőt érint, és az elmúlt hónapokban többek között az új egészségügyi törvény miatt lehetett olvasni erről a betegségről, eszerint ugyanis ugyanazt a pácienst ugyanazzal a betegséggel nem kezelheti az orvos a magán- és közellátásban is, a kivételeket pedig nem egyformán értelmezték az egyes intézmények. Az alapítvány az érintettek körében készített is egy felmérést a felmerült kérdésekről, és áprilisban felkeresték az egészségügyi államtitkárságot pontosítást kérve, majd elindult egy szakmai egyeztetés .

„Úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy elérhetőek legyenek a vizsgálatok és kezelések és senki ne essen el azért kezeléstől, mert azt hallja, hogy az endometriózis-szakértők nagy része nem elérhető az állami ellátásban, hiszen ez nincs így, a mai napon egyetlen endometriózis-szakértő van, aki kizárólag magánellátásban érhető el” – írták júliusi bejegyezésükben. 

De nemcsak a jogszabályok változása az, ami miatt egyre többször olvashatunk arról, mi az endometriózis és min mennek keresztül azok, akik ebben a betegségben szenvednek. Nagyon is fontos, hogy ez a téma napirenden legyen, ugyan az évek alatt mind a szakemberek, mind a laikusok egyre tájékozottabbak lettek, egyre több információval rendelkeznek, van még hova fejlődni, tovább kell küzdeni a tudatlanság és a tévhitek ellen, amik az endometriózist övezik.

„Ma több információ elérhető, egy kicsit nyitottabbak az emberek, egy kicsit kevésbé tabu a nőiség, a menstruáció, jobban mernek az emberek beszélni, amiben – úgy érzem – az első blogoknak, információs oldalaknak is nagy szerepük volt. Ennek ellenére úgy látom, sajnos még ma is előfordul, hogy a nők orvostól orvosig rohangálnak, és megkapják a szokásos mondatokat, például hogy »mindenkinek fáj« vagy »ne legyen olyan érzékeny«” – nyilatkozta az nlc-nek korábban Árvai Nóra pszichológus, A Nők a fájdalom árnyékában – Endometriózis című könyv szerzője.

Endometriózis és karrier

Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint korábban volt, hogy az endometriózist a karrierista nők betegségének hívták. Ez az elnevezés azon a feltételezésen alapult, hogy főként azokat érinti, akik elhalasztották a gyermekvállalást, hogy a továbbtanulással és karrierjük építésével foglalkozzanak. Tény, hogy az endometriózis meddőséghez vezethet, megnehezítheti a gyermekvállalást, de a legújabb kutatások szerint nem a nők karrierútja van hatással a betegségre, hanem éppen fordítva történik ez. 

Egy 2011-es, tíz országra kiterjedő kutatás szerint egy endometriózisban szenvedő nő átlagosan heti 10,8 órára is kieshet a munkából az erős tünetek miatt, egy 2013-as tanulmány pedig megállapította, minél később diagnosztizálják a betegséget, az annál nagyobb hatással van a munkavégzésre.

Készült olyan kutatás is, ami szerint az endometriózisban szenvedők alacsonyabb fizetést kapnak, és az összeg lassabban is emelkedik, illetve egy olyan tanulmány is, mely szerint még az olyan országokban mint Svájc, Németország és Ausztria, az endometriózisban szenvedő nők kevésbé tudnak kiteljesedni a szakmájukban a betegséggel járó fájdalom és kimerültség miatt.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign