Jump to content

Ha nem idilliek a nagyszülők

2021. 07. 12. 10:55

Amikor az emlékeidben csodálatos nagyszülőkkel töltött nyarak élnek, akkor ezerszer fájdalmasabb, ha a gyerekeid nagyszülei olyan emberek, akikre nem bíznád jó szívvel a csemetéidet.

„Nem is értem, hogy lett ilyen az anyám – kezdi a történetét Ildikó –, amikor az ő anyja és apja tündérek, gyerekkorom meghatározó példaképei a nagyszüleim. Minden nyarat náluk töltöttünk a testvéremmel, a Balatonnál volt házikójuk, szerény, pici nyaraló, de nekünk maga volt a Paradicsom. Olyan tipikus, ideális nagyszülők voltak: a nagymamám mindig sütött nekünk meggyes pitét, készített saját lekvárt és mindig volt egy kedves szó vagy fejsimi nála, a nagypapám pedig horgászott, bütykölt a sufniban, gondozta a kertet és lehetett vele jókat bolondozni a Balatonban. Ha a gyerekkoromra gondolok, mindig a nyarak jutnak eszembe, egész évben csak ezeket a heteket vártam, így tudtam ép ésszel túlélni anyám őrületét. Teljesen érthetetlen, hogy lett két ilyen normális, jó szívű ember – mint a nagymamám és nagypapám – gyereke egy ilyen mérgező személyiség, mint az anyám. Soha nem bíznám anyámra két percig sem a gyerekeimet.”

Ildikó története nem egyedi, ahogy egy szűk anyakörben feltettem a kérdést, hogy a nagyszülőkre mennyire lehet számítani nyáron, a többség csak lemondóan legyintett. Azt gondolhatnánk, hogy azért nem vigyáznak a nagyszülők az unokákra, mert még ők is dolgoznak, de sajnos a háttérben meghúzódó okok egészen más képet festenek. Gabinál például a nagyinak lenne ideje, csak épp annyira idegesítik a gyerekek, hogy finoman szólva nem bánik szépen a saját unokáival sem. Hogy bízhatná rá a nyári szünet alatt az anya jó szívvel egy olyan emberre a gyerekeit, akiről tudja, hogy érzelmileg instabil? „Nem vagyok elfogult, tényleg beleillik a mérgező emberek közé az anyukám sajnos, de amúgy sem ugrál annyira azért, hogy az unokáival töltsön időt. Már iskolások a gyerekek, de a születésük óta egy állatkerti sétára nem vitte őket a nagymamájuk, nemhogy az eszébe jutott volna, hogy esetleg – mint mi gyerekkorunkban – nyaralni menjenek hozzá a nyári szünetben. Az más kérdés, hogy nem bíznám amúgy sem rá jó szívvel a gyerekeket, mert nem tartom túlzottan kiegyensúlyozott embernek, és szerintem idegesítik csak az unokái. Mindig az a vége a találkozóknak, amikor pár órát velük van, hogy kiabál a gyerekeimmel, arra meg senkinek nincs szüksége.”

A csoport egy másik tagja, Enikő sem tudott túl sok jót mondani az anyósáról, aki ráadásul sajnos a gyerekek egyetlen élő nagyszülője. A mama az ő esetükben átesett a ló túloldalára és nem nagymamának, hanem anyának érzi magát az unokái életében, amiből rengeteg konfliktusa van Enikővel. „Egy szem unokája az én fiam, valószínűleg ez az oka annak, hogy a nyakunkra mászik egyfolytában. Amit Ildikó mesélt, hogy a nagyinál töltötték a nyarakat, az nálunk működhetne, ha nem lenne ennyire erőszakos az anyósom. Van vidéki ház, van szándék, de ha odamenne a fiam a nyári szünetben, az biztos, hogy ellenem hangolná a nagymama és minden nevelési elvemet lehúzná a vécén.

Szerintem egy nagyszülő akkor jó az unokának, ha tiszteletben tartja a szülőket és nem ellenük neveli, megkerülve minden korlátot, amit a szülők állítanak, hanem együttműködve, családként képes kezelni minket.

Hát, ez egyáltalán nem jellemző az én anyósomra. Ha tehetné, simán ideköltözne, engem kitúrna és átvenné a hatalmat a fiam felett. Úgyhogy emiatt nem is merem elengedni vele hosszabb időre, például nyaralni a nyári szünetben, mert rettenetes következményei lennének szerintem a fiam számára. Összezavarná a nagymama rosszindulata, önmagával kerülne a gyerek konfliktusba, ha hetekig hallgatná, hogy az anyja, akit szeret, milyen gonosz fúria a nagyanyja szerint. Sajnos a férjem nem teszi helyre az anyját – pedig szerintem ez az ő dolga lenne –, úgyhogy ez már így marad, a fiamnak nem lesz igazi nagyszülős élménye. De majd ha én leszek nagymama, az unokáimnak már csodálatos nyári szüneteket fogok majd tartani!”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign