Jump to content

Kezeld a visszeret

2021. 07. 08. 09:26

vénákra – avagy a gyűjtőerekre, visszerekre – nagyon fontos szerep hárul, hiszen szén-dioxidban gazdag vért szállítanak a szívhez.

A lábakból a vér elszállítása különösen nagy kihívás a vénák számára, hiszen a szív felé vezető úton a gravitációt is le kell győzni. A vér alulról felfelé való áramlását a visszerekben található billentyűk, az izmok és a légzés is segíti.

Visszérbetegség – seprűvéna, visszértágulat – legtöbbször a lábakon jelentkezik

A visszeresség olyan betegség, amikor a véna fala elveszíti a rugalmasságát és kitágul. A nem megfelelő keringés és a gravitáció miatt a vér nem áramlik rendesen a szív irányába, hanem torlódni kezd. Ettől a vénák megduzzadnak és kitágulnak, a vénákban dolgozó billentyűk károsodnak, és még kevésbé tudják ellátni a feladatukat.

Mi áll a hátterében?

  • A szakemberek szerint a kialakulásának leggyakoribb oka a hajlam, vagyis azok az öröklött adottságok, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Sok családi kórképben jelenik meg a betegség; azoknál, akiknél már fiatal korban látható jelei vannak a visszérnek, nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartoznak.
  • Az életmód is meghatározó lehet a betegség kialakulásánál. A mozgásszegény hétköznapok, a rendszeres álló-ülőmunka, a káros szenvedélyek és a túlsúly is hozzájárulhatnak a visszértágulatok megjelenéséhez.
  • A nők esetében ráadásul a hormonális változások fokozhatják a gondokat, legyen szó terhességről, fogamzásgátló szedéséről vagy a menopauzáról.

A már kialakult visszértágulatokat nem szabad félvállról venni, hiszen hosszú távon trombózisveszély is kialakulhat. Vannak betegségek, amelyek fokozzák a hajlamot: ilyenek egyes anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség vagy az ízületi problémák.

Tudtad? Egy brit biztosító, a Bupa egészségközpontjának szakemberei több mint 60 000 egészségügyi adatot elemeztek, és arra a megállapításra jutottak, hogy az idősebb korosztály számára előirányzott kezeléseket a 25 és 45 év közöttiek is nagy számban vették igénybe az utóbbi években. Ugyanígy az aranyérműtétek, a visszér, valamint a szív- és keringési problémák is rendkívül gyakoriak a 26 és 45 év közötti korosztályban. Az eredményeket az egész napos ülésnek, valamint az okostelefonok szinte folyamatos használatának tulajdonítják a tanulmány készítői.

Nem szabad megijedni, fel tudjuk venni a kesztyűt a visszérproblémák ellen

A visszérbetegség hatékony gyógyítása érdekében minden esetben orvoshoz kell fordulni. Többféle gyógykezelés is létezik, de a szakemberek személyre szabottan állítják be a megfelelő módszereket a probléma mértékétől függően. 

1. A külső, krémekkel, gélekkel történő kezelés azonnali enyhülést nyújt (a masszírozás és a krémek-gélek hűsítő hatása önmagában is segít), de a hatóanyagok legfeljebb a felületes vénákig jutnak el, a mélyvénák szintjéig nem. A legtöbb esetben a belsőleges gyógyszerek adják meg azt a fajta támogatást az érfalaknak, amelyek hozzásegítenek az eredményes kezeléshez.

2. A vénás áramlás támogatására használatos az úgynevezett kompressziós kezelés, ami a lábszárra kifejtett szorítóerő segítségével serkenti a vér visszaáramlását.  A nyomás magasabb a boka szintjében, és a végtagon felfelé haladva fokozatosan csökken.  

Ennek több módja is létezik:

  • Az enyhébb formákban az ún. I. fokozatú rugalmas harisnya viselése ajánlott. Előrehaladottabb betegség esetén II. fokozatú kompressziós harisnyát vagy különböző megnyúlású fáslit (rugalmas pólya) írhat fel a belgyógyász-angiológus, a sebész vagy a bőrgyógyász.

A kompressziós kezelés célja az izompumpa támogatása, illetve a vénákban pangó vér mennyiségének a csökkentése. A billentyűk záródása ilyenkor javul, és fokozódik a szövetek oxigénnel való ellátottsága.

3. Súlyos esetekben akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, ugyanis a trombózis megelőzése miatt ez alkalmanként elkerülhetetlen. A műtéti technikák fejlődésével napjainkban már minimális terheléssel történnek ezek a beavatkozások, különböző mikrosebészeti technikákkal távolítják el a tágult érszakaszt.

4. A pókháló visszeresség, vagy más néven seprűvénák ritkán okoznak panaszokat, viszont esztétikailag igen zavaróak lehetnek, emiatt sokan szeretnének megszabadulni tőlük. A seprűvénák miatt az érsebészek nem javasolnak műtétet, megszüntetésük lézeres úton, injekciós kezeléssel vagy apró bemetszésekkel járó plasztikai beavatkozással lehetséges.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign