Jump to content

A dolgozó nők bűntudata

2021. 07. 04. 15:55

Anyának lenni, főleg kicsi gyerek mellett, már egy komplett főállás. De igazából egy életen át tartó hivatás, amiről minimum évente egyszer biztos megemlékeznek gyerekeink is. Talán pont emiatt is van, hogy minden második dolgozó anyának, bűntudata van.

Az egyedülálló édesanyáknál ez még hatványozottabban jelentkezik, hiszen nekik sokszor egyedül kell a hétköznapokkal megküzdeniük. De a házasságban élők közül is egyre kevesebben tehetik meg, hogy akár a gyerek első 3 évében, akár tovább otthon maradjanak főállású anyaként. Ugyanakkor sokan érzik úgy, hogy kell a szellemi kihívás is, és vágynak arra, hogy az első babás hónapok után újra visszakerüljenek a kreatív körforgásba.

Ezért van a bűntudat

Stressz, fáradtság, munkahelyi parák, időhiány, állandó rohanás – ezek a legfőbb okok, amelyek miatt sokszor hibásnak érezzük magunkat, mivel nem egyszerű lavírozni a család, a munkahely és a háztartás között. Úgy érezzük, hogy nem tudunk elegendő időt fordítani a gyerekekre a karrierünk miatt (sokszor egyszerűen a megélhetésről van szó), és emiatt nem vagyunk elég jó anyák. Ha a gyerekek betegek, vagy segíteni kell a házi feladat megírásában, esetleg körmükre kellene nézni, ha túl sok időt töltenek az elektronikus kütyük előtt, vagy nem tudunk ott lenni az edzésen vagy a balettbemutatón. De a gyerekeink tényleg azt gondolják, hogy nem vagyunk jó anyák?

Büszke gyerekek

A sok anyai áldozat nagyon gyakran a kölcsönös megbecsülés forrása is lehet. A valóságban a gyerekek nem feltétlenül gondolják úgy, hogy nem kapnak elég figyelmet az édesanyjuktól a munkahelyi feladatok miatt. Próbáljuk meg mi is a pozitív oldalát nézni: a gyerekek stabilabban lesznek önállóak, ami hosszú távon gondolkodva mindenkinek hasznára válik, egy szabadabb légkör uralkodik otthon, önálló döntésekkel, nem a mama szoknyája mögé bújva. Lehetőség van esténként a nemzetközi konyhákat kipróbálni (pizza, gyros, illatos-omlós csirke) a házhoz rendelés segítségével. És az sem elhanyagolható, hogy a dolgozó anyák azt az időt, amit viszont a gyerekeikkel töltenek, azt teljes odafigyeléssel teszik akár hétvégén, akár szünidőben.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign