Jump to content

Légy egészséges kínai módra

2021. 07. 03. 09:20

A hagyományos kínai orvoslás a legkorábbi időszaktól kezdve nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére és az egészséges élet kultiválására. Az évszakoknak megfelelő életvitel ennek egy központi részét képezi. Nézzük, hogyan kell a nyári hőségben is egészségesnek maradni.

Az egészség megőrzésének (kínaiul 养生 – yang sheng – szó szerinti fordításban az élet/egészség táplálása, kultiválása) könyvtárnyi szakirodalma van a hagyományos kínai orvosláson belül. A tudományterület részletesen tárgyalja, mikor mit kell, szabad, ajánlott és tilos enni, inni; mennyit és mikor kell mozogni és pihenni, mikor és milyen zenét érdemes hallgatni, mikor kell kalligráfiával foglalkozni és verset írni ahhoz, hogy százötven évig éljünk.

Mivel ezeknek a szabályoknak a maradéktalan betartása még a leghíresebb, minden lehetséges állami szinten kitüntetett HKO orvosoknak sem mindig sikerül (ráadásul olyan unalmas hétköznapokat eredményez, amihez képest a legmasszívabb mádhjamaka buddhizmus is egzisztencialista hullámvasút), a százötvenes álomhatár helyett a 80-90+ szokott sikerülni. Az sem olyan rossz.

Aki látott már nyolcvanéves bácsikat és néniket átkelni bármely kínai város egyik főútján (ami valójában 2×4 sávos autópálya), a nem gyalogátkelő helyen átszlalomozni csúcsforgalomban, annak van némi fogalma arról, hogy mire képes ebben a korban az, aki odafigyel 孙思邈 (Sun Si Miao) és 华佗  (Hua Tuo) Doktor Urak tanításaira. Általában az utolsó éveit sem azzal tölti, hogy hajigálja magába a vízhajtó – vérnyomás- és koleszterincsökkentő tablettakombót.

Nyáron sok a yang és kevés a yin, lehet nyugodtan szaladgálni

A nyár a kínai holdnaptár szerint három hónapig tart: május 5-én, 6-án, vagy 7-én kezdődik a nyárkezdetnek fordítható 立夏 (li xia)-val, és hat alszakaszra, vagy „kis évszakra” oszlik. Jelenleg nyárközép (夏至 –xia zhi) van, ami a napforduló utáni heteket jelenti, amíg be nem köszönt a kisebb, majd a nagyobb nyári hőség időszaka.

Ebben az időszakban a nappalok hosszabbak, az éjszakák pedig rövidebbek, ráadásul a HKO-ban yang jellegűnek, tehát aktív(abb)nak kategorizált funkciók (és nem: energiák!) is túlsúlyban vannak. Nyugodtan lehet később feküdni és korábban kelni. Nyáron a kevesebb alvás sem jelent problémát, viszont aki teheti, ebéd után egy húszperces, hűvös helyen megejtett szundival pótolja a kevesebb éjszakai alvást, és készüljön rá a délutánra-estére. A Sárga Császár könyve szerint a nyár a kiteljesedés, a burjánzás, az aktivitás ideje, amikor minél többet kell szabadban lenni, mozogni, aktívan a külvilág felé fordulni, szilajkodni, jönni-menni. „Ne kerüljük a napot” – szól a jó tanács, de ez persze nem azt jelenti, hogy ész nélkül süttessük magunkat, amíg le nem esik a bőrünk, hanem az imént már említett fokozottan aktív, kifelé forduló zsezsgést. A nap és árnyék, a forró és hűvös egyensúlyát próbáljuk tartani, a legforróbb déli órákat próbáljuk meg nem napon tölteni.

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign