Jump to content

Ne vidd túlzásba a munkát

2021. 06. 11. 21:09

Teljesíthetetlen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, és szó szerint halálra dolgozzuk magunkat. Ha a következő hét dolog igaz rád, te is munkamániás vagy.

Cortney Edmonson hetente 70-80 órát dolgozott, amíg rá nem ébredt, hogy tulajdonképpen a munkáján kívül nincs élete. Ha nagy néha találkozott a barátaival, az általában nagy ivászattal végződött, mert az alkoholtól érzett egy kis megkönnyebbülést. Három évig hajtotta magát, a karrierje szárnyalt, de közben alvászavarai lettek, és a végén utolérte a kiégés. Munkamániás volt, szerinte azért, mert önmagának akarta folyton bizonyítani, hogy elég jó a munkahelyének. 

A munkamánia ugyanolyan függőség, mint az alkoholizmus – nem véletlenül nevezik munkaholizmusnak is –, a mentális egészségre is hasonló hatással van. A munkamániás nem képes önmagát leállítani, megszállottan dolgozik, és folyamatosan bizonyítani akar a munkahelyén. 

Dr. Carla Marie Manly klinikai szakpszichológus szerint az a legbiztosabb jel, ha egy családtagod vagy közeli barátod szól, hogy túl sokat dolgozol, és úgy látja, hogy nincs életed a munkád mellett. Ha ez megtörténik, akkor ne legyints rá, mert valószínűleg már elkapott a munkamánia.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign