Jump to content

A férj aki távol van

2021. 06. 10. 21:08

Az egzisztenciális kényszer egyre több magyart szorít rá a külföldi munkavállalásra. De mi van akkor, ha az embernek már családja van, amikor megkínálják egy kecsegtető állással, ami mindent megváltoztathat?

Manapság szinte alig találunk olyan magyar családot, ahol ne dolgozna legalább egyvalaki külföldön, és ők sok esetben nem egyedülállóak. A legtöbben azt választják, hogy hosszabb-rövidebb ideig távházasságban élnek. Egyedül utazik az egyik fél, a legtöbb esetben a férfi, hiszen így több pénz marad a kinti keresetből. Így alakulnak ki az egyre nagyobb számú távkapcsolatok, távházasságok.

Egyedülálló(nak látszó) anyuka egy kisgyerekkel

„Majdnem egy éve járt már a lányom óvodába, amikor az egyik anyuka felhívott, hogy hazahozná a kicsit az oviból. Én aznap is ezerfelé szaladtam, és kérdéses volt, hogy hogyan tudok időben az óvodában lenni, így örültem a kedvességnek. Igen meglepett az anyuka, amikor hazahozta a gyereket, és az elköszönésnél kedvesen rám mosolygott, majd csak annyit mondott, hogy bármikor szívesen segít egy egyedülálló anyának, mert biztosan nem lehet könnyű. Annyira megdöbbentem, hogy csak nagy nehezen böktem ki: nem vagyok egyedülálló anya, van nekem férjem, csak éppen havonta látjuk egy hosszú hétvégére, mert külföldön dolgozik. Az anyuka bocsánatot kért, de hozzátette, hogy így is segít bármikor, hiszen a helyzetem majdnem olyan, mint az egyedülálló anyáké. Aznap este felbontottam egy üveg bort, és végiggondoltam, hogy milyen is most a mi családunk.”

Egy harmincas párról beszélünk, akik a jobb megélhetés miatt úgy döntöttek, hogy a férj, Norbi kimegy hajóra dolgozni egy-két évre. Az első félév Áginak a pokol volt. A lányuk alig múlt féléves, amikor magára maradt mindenféle segítség nélkül.

A gyerek csak egyévesen kezdett bölcsibe járni, így hónapokig egyetlen percet sem töltött a kicsi nélkül. Norbi először egy tengerjáró hajón dolgozott, így az első évben kétszer jött csak haza. Azt mindketten érezték, hogy ha ez így megy tovább, akkor rövid út vezet a válásig, így váltott a férj a közelebbi Németországra, ahonnan 3-4 hetente haza tudott jönni.

De térjünk vissza az ominózus borospohárhoz, mert az volt az a pont, amikor Ági rájött, hogy mit is tett velük a távházasság, melyben lassan 4 éve éltek. Norbi napi 16-18 órát húzott le, sok esetben még hétvégén is dolgozott. Hatodmagával lakott egy albérletben, ahová csak aludni járt haza. Összeolvadtak a napok, hetek, és egyre fáradtabb lett. A havi egy hosszú hétvégén autóba ült, és addig vezetett, amíg haza nem ért. Várta a felesége, a lánya, akik beszélgetni akartak vele, és játszani, arra kérték, hogy javítsa meg az elromlott csapot, és mondja meg, hogy mikor tudnak találkozni a barátokkal, és még ezer és ezer dologgal bombázták, ő azonban, bár maga is várta, hogy lássa őket, és vágyott rá, hogy velük legyen, olyan fáradt volt, hogy leginkább csak aludni akart.

Mindeközben Ágit is bedarálták a hétköznapok. Mindennap ugyanaz a verkli: óvoda, munka, óvoda, vacsora, játék, fürdés, fekvés. Úgy érezte, mintha átsuhannának a napokon, és csak azok számítanának, amikor itthon van Norbi.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign