Jump to content

Erre is jó a méz

2021. 05. 29. 17:06

Érdemes jó minőségű mézekkel készülni az őszi-téli időszakra, mert a tünetek 1-2 nappal rövidebb ideig tartanak, ha mézet fogyasztunk.

Egy tanulmány most megjelent eredményei szerint a méz a hagyományos orvosi kezeléseknél hatásosabb a köhögés, az orrdugulás és a torokfájás gyógyítására, ráadásul olcsó, könnyen hozzáférhető és gyakorlatilag mellékhatása sincs, írja a Guardian nyomán a 24.hu.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint az orvosok bátran ajánlhatják a mézet a fent felsorolt tünetek esetén az antibiotikumok helyett, melyeket gyakran írnak fel hasonló esetekre, holott egyáltalán nem is hatásosak, ugyanis ezeket a megbetegedéseket legtöbbször vírusok okozzák, amelyekkel szemben feleslegesen nyúlunk az antibiotikumokhoz.

Bár a mézet a házi orvoslásban gyakran használják világszerte a köhögés és megfázás csillapítására gyermekeknél, de a hatékonysága a felső légúti fertőzések esetén a felnőttek körében nem volt eddig tudományosan alátámasztva. 

A kutatás során 1761, változó életkorú betegnek adtak különböző fájdalomcsillapítókat, köptetőket, köhögéscsillapítókat, illetve mézet. Kiderült, hogy a méz sokkal hatékonyabban enyhítette a tüneteket, főként a köhögés gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében játszott szerepet – írja a lap, hozzátéve, hogy a tünetek 1-2 nappal rövidebb ideig tartottak, ha mézzel kezelték őket.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a méz egy komplex élelmiszer és nem egységes termék, ezért további kutatások is szükségesek ahhoz, hogy megállapításaik bizonyosságot nyerjenek.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign