Jump to content

Az önbizalom csúcsa

2021. 05. 18. 16:16

Egy kutatás kiderítette, mikor tetőzik az önbizalom az ember élete során: az eredmények szerint ennyi idősen leszel a legmagabiztosabb.

Az önbizalom szintje az ember élete során szinte folyamatosan alakul és változik. Egy kutatás azonban most kiderítette, hogy mikor ugrik a legmagasabbra.

A legtöbben talán úgy tippelnének, hogy a harmincas-negyvenes években éri el a maximumot, a vizsgálat viszont nem ezt igazolja. Sokak számára meglepő lehet az eredmény.

A magabiztosság változása az évek során

A metaanalízis során azt akarták kideríteni, hogyan változik a magabiztosság 4 és 94 éves kor között, ehhez pedig körülbelül 165 ezer ember adatait vizsgálták meg. A felmérés rámutatott, hogy 4-11 éves kor között az önértékelés fokozatosan nő. Ez részben annak is köszönhető, hogy a gyermekek az idő múlásával egyre függetlenebbek, önállóbbak, mindig új dolgokat tanulnak, mindez pedig rendkívül pozitívan hat rájuk.11-15 éves kor között a szint nagyjából stagnál, ezután pedig drasztikus emelkedésbe kezd egészen harmincig, miközben a személyiségjegyek is egyre csak fejlődnek. Ekkor kicsit lelassul, de kisebb mértékben tovább nő, és az ember folyamatosan felelősségteljesebbé, illetve érzelmileg stabilabbá válik. Persze rengeteg tényező hat rá, többek között a munkahelyi sikerek vagy épp a boldog párkapcsolat is hozzájárul a szint emelkedéséhez.

Ennyi idősen a legerősebb az önbizalom

Harminc felett is folytatódik a növekedés, és bármilyen meglepő is, a kutatás szerint a legerősebb magabiztosságot élete során hatvanévesen éri el az ember. Az önbizalom általában egészen hetvenig tetőzik, majd kilencven felett esik vissza. A vizsgálat során nem találtak eltérést a nemek között, illetve az sem befolyásolta látványosan az eredményeket, hogy milyen országból származtak a résztvevők.

Azt persze hozzátették a szakértők, hogy az önértékelésre és a magabiztosságra rengeteg tényező hatással van: a magánéleti, a munkahelyi sikerek vagy épp kudarcok is befolyásolják ugyanúgy, ahogy a stresszes szituációk, életszakaszok. Ennek ellenére az eredmények alátámasztják, hogy átlagosan a magabiztosság hatvanéves korra csúcsosodik ki igazán. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy az önbizalom kitartó munkával és különböző, jól bevált módszerekkel hatékonyan fejleszthető.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign