Jump to content

Ezeket edd a hosszú életért

2021. 05. 09. 09:40

Miért élnek száz évig a kék zóna lakói? Az étkezés is sokat számít.

A kék zóna meghatározása a National Geographic Fellow és a New York Times bestsellerszerzője, Dan Buettner felfedező nevéhez köthető. Kutatásaiban arra kereste a választ, miért élnek a bolygónk egyes területein sokkal tovább és egészségesebben az emberek, mint a világ más pontjain.

Buettner a világ számos pontján járt, hogy megfejtse a hosszú, egészséges élet titkát, kutatta és megfigyelte, milyen hasonlóságok mutatkoznak meg a különböző területeken élő emberek életvitelében, táplálkozási szokásaiban, ezek alapján pedig öt kék zónát hozott létre.

Amellett, hogy ezekben a régiókban a demográfiai és halálozási adatok szerint a legtovább élnek az emberek, olyan civilizációs betegségek is ritkábban fordulnak elő, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy rák - írja a health.com. Buettner összeállította ezeket a jól elkülöníthető területeket egy csoportba, és kék zónának nevezte el őket. Ide tartozik Okinava, ami egy vulkanikus sziget Japánban, az olasz Szardínia szigete, a görög Ikária szigete, a costa-ricai Nicoya település és környéke, illetve Kaliforniában Loma Linda város körzete.

Az öt kék zóna lakói közül négyen havonta átlagosan ötször fogyasztanak valamilyen húsfélét, valamint heti háromszor halat. Ezalól kivételt képez a kaliforniai Loma Linda, ahol a hitük miatt sokan vegetáriánusok.

A kék régió lakói hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, lassú felszívódású szénhidrátok mellett sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint jótékony zsírokban gazdag olajos magvakat fogyasztanak. A félkész ételek helyett a friss alapanyagokra és az abból készült ételek elkészítésére fektetik a hangsúlyt.

A kék zóna régiói közötti további párhuzam, hogy az ott élők négyféle folyadékot isznak: tiszta vizet, kávét, teát és vörösbort, amelyeket napi szinten fogyasztanak, optimális mennyiségben.

Mérsékelik a tejtermékek fogyasztását, például ötből négyben nem szerepel a tehéntej nagy mennyiségű fogyasztása. Ikaria és Szardínia lakosai kecske- és juhtejet, valamint abból készült sajtokat fogyasztanak. Az összes kék zóna lakói hetente körülbelül kétszer-négyszer fogyasztanak tojást, általában egyes ételek kiegészítéseként, nem pedig fő fehérjeforrásként. Tej helyett növényi italokat hasznának, mint a mandulatej, szójatej, kókusztej.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign