A várandósság első trimesztere sok kismamát próbára tesz, hiszen ilyenkor a leggyakoribbak a reggelente jelentkező, hányásos-szédüléses panaszok. Furcsa módon a néphiedelem áldásként tekint a kellemetlen tünetekre, mert azok állítólag a magzat egészséges fejlődését jelzik.

Hogy kiderítsék a feltevés valóságtartalmát, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet mintegy nyolcszáz nő bevonásával tudományos vizsgálatokba kezdett. Eredményeiket aztán közzétették a ScienceNews-on, melyekből kiderült: tényleg nagyobb biztonságban van az anyuka, ha a terhesség korai időszakában hányás és szédülés jeleit tapasztalja.
Jót jelent a reggeli rosszullét terhesség alatt
A kísérlet során az alanyok naplót vezettek terhességük második és nyolcadik hete között. A naplóban pontosan leírták a reggeli rosszullétek időpontját. Ezt követően pedig a 36. hétig havi rendszerességgel kellett feljegyezniük a rosszullét idejét.
Megfigyeléseik végére a szakemberek a kapott adatokból megállapították, hogy azok a kismamák, akik várandósságuk első nyolc hetében reggeli rosszulléttől szenvedtek, 50%-kal nagyobb eséllyel adtak életet egészséges gyermeknek. A felmérés során a kutatók a különféle befolyásoló tényezőket is figyelemmel kísérték, például a lehetséges magzati kromoszómahibákat vagy a terhesség alatt fogyasztott alkohol mennyiségét.
Ugyanakkor a vizsgálatokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen közel nyolcszáz fő még nem minősül reprezentatívnak, ráadásul a kutatók kizárólag olyan hölgyeket tanulmányoztak, akik korábban már átestek vetélésen. Mindemellett a válaszadók saját bevallásuk alapján rögzítették a tüneteket, így sok esetben a mérések is pontatlanok lehetnek.
Még nem tudják a pontos összefüggéseket
A kutatók első körben biológiai összefüggést sejtettek a magzat egészsége és a reggeli rosszullét között, és, bár a pontos okokat egyelőre nem sikerült megfejteniük, előfordulhat, hogy evolúciós folyamatról lehet szó: magyarán, a szervezet a rosszulléteken keresztül üzen a kismamának, hogy változtasson étrendjén, egyen több egészséges, teljes értékű szénhidrátot, és kerülje az egészségtelen ételek fogyasztását.