
Az első nyári melegekben sokan azonnal bekapcsolják a légkondicionáló berendezést, ám nagy egészségügyi kockázatokat is rejt magában, ha valaki kizárólag ezzel hűti le a lakását, nem beszélve a közös használatú terekről, az irodákról, éttermekről vagy épp a tömegközlekedési eszközökről, melyek a vírusfertőzéseknek is teret adhatnak.
Tudományos publikációkban is megjelentek olyan információk, amelyek aggodalomra adhattak okot az emberek számára: a kutatók egy fertőzési láncot visszakövetve például rájöttek, hogy egy guangzhoui étterem nem megfelelő légáramlású légkondija is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több, a helyiségben tartózkodó család megfertőződjön.
Légkondicionálók használata a járvány idején
Manish Butte PhD., a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem egyetemi docense a Health magazinnak elmondta, a nyilvános terekben, mint amilyenek az éttermek, fitnesztermek vagy munkahelyek, egyes légkondicionálók használata potenciálisan kockázatos.
A Magyarországon érvényben levő kormányrendelet értelmében egyébként jelenleg a vendéglátóhelyek csak olyan légkondicionálót működtethetnek, amelyek a szabadból veszik a levegőt, így a levegőt keringető berendezéseket - beleértve a ventilátorokat és az osztott rendszerű klímákat is - nem kapcsolhatják be, kivéve ott, ahol a nyersanyagok tárolása miatt szükséges a folyamatos működtetésük, vagy ahol a berendezés vírusszűrő, UV-sterilizáló technológiával ellátott.
A légkondicionálók ugyanis többféle elven is működhetnek: egyrészt belső keringéssel, tehát részben vagy egészében az adott helyiség levegőjének újrahasznosításával és lehűtésével, illetve a külső levegő lehűtésével. A vírusfertőzés kockázatát az előbbiek növelhetik meg.