Jump to content

Ezért biciklizz

2021. 04. 01. 05:50
 

A vírushelyzet és a tavasz is kiváló apropót ad arra, hogy ha eddig még nem tetted, akár közlekedési, akár csak szabadidős céllal elkezdj végre rendszeresen bringázni. Hogy még inkább kedvet kapj, most azt is elmondjuk, milyen jótékony folyamatokat indít el a testedben a kerékpározás…

Az első bringázáskor

Már az első bringázás során, 10 percen belül felélénkül az anyagcsere és javul a vérkeringés. Az oxigén áramlási sebessége 8 literről akár 100 liter/percre is felgyorsulhat. A sejtek több oxigént és táplálékot vesznek fel be a vérből, ami jó kezdet a fogyáshoz. Az agyban is fokozódik a véráramlás, éberebbé válasz, és boldogsághormonok  szabadulnak fel, ami motiválttá tesz a folytatásra. 

1-2 hét után 

Egy-két hetes kerékpározás után a sejtek energiaközpontjaiként működő mitokondriumok száma növekedni kezd a szervezetedben, ami serkenti a hatékonyabb energiatermelést. A sejtjeid általános állapota javulásnak indul. A tüdő kapacitása lassacskán növekszik, a szíved és az ereid is egyre egészségesebben működnek. A vérben a limfociták szintje emelkedik: az immunrendszered erősebbé válik. A szervezeted hatékonyabban szabályozza a vér cukor- és egyéb anyagszintjeit, a tested így kevesebb zsírt fog tárolni. Négyszer gyorsabban emészted meg a fehérjéket és a szénhidrátokat, így gyorsabban fogysz.

1 hónap rendszeres kerékpározás után

Ha már 1 hónapja rendszeresen biciklizel, az erőnléted jelentősen javulni kezd. Egyre többet és mind nagyobb intenzitással tudsz kerekezni, anélkül, hogy komolyabb izomlázad lenne. A fogyásod első eredményei is láthatóvá válnak. Az endorfintermelődés hatására javul a közérzeted, éjszakánként pedig jobban alszol. Az életminőséged érezhetően jobbá válik.

Néhány hónap után 

Ekkorra számos korlátodat leküzdötted, a hosszabb távokat is simán bevállalod két keréken. A szíved és a vérkeringésed állapota nagyságrendekkel jobbá válik, a szívroham vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázata jelentősen csökken. A tested másképp néz ki, mint korábban, jó pár felesleges kilótól megszabadultál és feltűnően izmosabbá is váltál. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően az idegrendszered is megerősödik, az agyad működése felélénkül, hatékonyabban és gyorsabban dolgozol, emellett kevesebbet stresszelsz és kevésbé valószínű, hogy erős hangulatváltozásokat tapasztalsz. 

1 év után

A kerékpározás a szokásoddá, a mindennapjaid részévé válik, már meg sem tudnál lenni nélküle. A csontjaid ekkorra sokkal egészségesebbé és erősebbé válnak, kevésbé vagy hajlamos a törésekre. A szíved és a vérkeringésed is jelentősen jobb állapotban van, mint egy évvel korábban. Talán már elérted az álomsúlyodat és azt az alakot, amire vágytál, vagy legalábbis nagyon jó úton haladsz ennek irányába. Kevesebbet szorongsz, ritkábban betegszel meg, a fizikai és a szellemi teljesítményed egyaránt javult, kiegyensúlyozottabb vagy, az önbecsülésed is rengeteget fejlődött. Így tovább!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign