Jump to content

Kertészkedj a panelben

2021. 03. 16. 13:35
Csak azért, mert panelben élsz, nem akarsz lemondani a saját, nap érlelte paradicsomról, sem a ropogós paprikáról? Nem is kell! Elmondjuk, hogyan kertészkedj az erkélyen!
 

Ha van egy kis erkélyed, igaz kincs lehet, ha szeretnél saját zöldséget. Nem mindegy azonban, hogy milyen fekvésű az erkély, mint ahogy az sem, milyen zöldségekkel próbálkozol. Segítünk, hogy könnyebb legyen a palántázás a nagyvárosi erkélyeken is!

 

Ha idén vágsz bele először a kertészkedésbe, ne aggódj, nem kell óriási összegeket költened a kezdő szettre. Az általános virágföld tökéletes a magok ültetéséhez és a palántáknak is, amiket ültethetsz tejfölös dobozba, fagyis dobozba, vagy félbevágott üdítős flakon aljába is. Az ültetéshez, a föld kiméréshez tökéletesen megfelel egy kisebb műanyag lapát is, a locsoláshoz pedig egy 2 literes PET-palack. Vagyis, a magokon és a virágföldön kívül szinte nulla forintból el tudsz indulni.

Milyen az erkély tájolása?

A városi kertészkedés során vedd figyelembe, hogy milyen tájolású az erkélyed, és mennyire szeles. A paradicsom, a paprika és a salátafélék, valamint az eper kifejezetten szeretik a napfényt, az uborka viszont inkább az árnyékos helyet kedveli. Persze, ezt is meg lehet oldani árnyékolással: elég egy vászonkendőt kifeszítened a direkt napfényt kevésbé szerető növények fölé.

Mennyi helyre van szükség?

Ne ess abba a hibába, hogy sok zöldséget szeretnél, de kevés a helyed. Ahhoz, hogy szép termésed legyen, elegendő helyre van szüksége a zöldségeknek, de ha összezsúfolod őket, biztos lehetsz benne, hogy kidobott pénz és idő lesz az eredmény. Ha horizontálisan nincs elég helyed, a palántáknak kialakíthatsz függőkertet is. De ha nagyon pici az erkélyed, az is jó megoldás, ha fűszernövényeket, metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot ültetsz. Azt, hogy melyik zöldségnek mennyi helyre van szüksége, a vetőmagok csomagolásán megtalálod.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign