Akár többfogásos vacsora, akár egy egyszerű tejberizs készült, a főzés után nem mindig egyszerű visszaállítani a kiinduló állapotot. A kellemetlenséget sokszor a tűzhelyrács okozza, mert a rápattogott olaj, a kifutott tej vagy a ráégett pörköltszaft is rendkívül nehezen távolítható el róla. Megerőltető csutakolás helyett érdemesebb egy jól bevált házi módszert követni, mellyel egykettőre patyolattiszta lehet a felülete.
A rács megtakarításához semmilyen vegyszerre vagy bonyolultan beszerezhető dologra nem lesz szükség, csupán egy fél, megtisztított citromra, meleg vízre és kávézaccra.
Először is emeld le a rácsot! Helyezd át a mosogatóba, és a fél citrommal, akárcsak egy szivaccsal, simogasd végig a felületét! Közben fejts ki enyhe nyomást, hogy a lé is kiszabaduljon a gyümölcsből, és jól ellepje azt! A citrus ereje előkezeli a beszennyezett rácsot, így a további lépések kisebb erőfeszítést kívánnak majd.
Hagyd, hogy a citromlé 10 percig dolgozzon, majd ha letelt az idő, jó meleg vízzel öblítsd le a rácsot! Amennyiben a rács a szokásosnál is szennyezettebb, ismételd meg a citromos előkezelést!
Ha mindezzel megvagy, jöhet a csodaszer, a kávézacc, mely természetes súrolóporként segíti a munkád. Végy egy szivacsot, amit benedvesítesz, majd mártsd bele a kávézaccba! Használd a szivacs a dörzsis felét, hogy még alaposabb lehess! Törölgesd át a rács teljes felületét! A dörzsi és a szemcsék segítenek abban, hogy a ráégett szennyeződések fellazuljanak, a zacc savassága pedig oldja a szennyeződéseket.
Végezetül egyszerű, mosogatószeres vízzel mosd át a rácsot, és egy konyharuhával vagy papírtörlővel töröld szárazra! A rács újra a régi fényében tündökölhet.