Jump to content

Te maximalista vagy?

2021. 03. 12. 08:36

Az emberek gyermekkoruktól kezdve azt tanulják, hogy a tőlük telhető legjobbat próbálják nyújtani - lehetőség szerint mindenben. Amíg a tökéletességre való törekvés nagyjából a realitások talaján marad, nincs benne semmi rossz, sőt. Sokan szívesen ízlelgetik, és használják magukra is a szót, hogy maximalista, a teljesítményorientált világban a maximalizmus hőn áhított erénynek tűnik.

Mindenkinek van pár olyan ismerőse (vagy talán ő maga az), aki a legjobbnál nem éri be kevesebbel, legyen szó akár a munkáról, akár a személyes kapcsolatokról. Azonban a perfekcionizmus a valóságban egyáltalán nem csak előnyökkel jár, hosszú távon kizsigereli és el is bizonytalanítja az érintetteket.

A maximalizmus negatív jelei

A tökéletesség hajszolása nem jelent automatikusan kiemelkedő eredményeket is. A perfekcionisták ritkán elégedettek a teljesítményükkel, hajlamosak kiszúrni még a legapróbb hibákat is. Gyakran latolgatják magukban, hogy vajon elég jók-e abban, amivel éppen foglalkoznak, ez pedig szorongást szülhet.

A jelenség nagyon összetett, vannak pozitív és negatív hozadékai egyaránt, előbbiek főleg akkor, ha az illető magasra helyezi a lécet, ám nem az élet minden területén, és azt is tudja, hogy benne van a pakliban, hogy valami nem úgy sikerül, ahogyan azt eltervezte. Ettől függetlenül lelkiismeretesen halad előre.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)