Jump to content

Lehet, hogy megváltoztatod a kávézási szokásod ezután

2021. 03. 03. 09:04

A kávé erőteljesen megosztó ital. Míg egyesek imádják, mások már a szagától is rosszul vannak, és arról is egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot, hogy egészséges-e, vagy épp kifejezetten káros.

Sokan nem is tudják elképzelni a napkezdést egy csésze jó erős, gőzölgő fekete nélkül, az ágyból kikászálódva egyből a konyha felé veszik az irányt, hogy a koffein legyen segítségükre a felébredésben. Ám az éhgyomorra elfogyasztott kávéval nem árt vigyázni.

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

A nem túl kedvező hatások némelyike jobban ismert, de a meggyőző érvek között találni olyanokat is, amelyekről talán kevesebben hallottak.

Rontja a vércukorszint szabályozását

Egy rosszabbul sikerült éjszaka után jó „gyógymódnak” tűnhet egy csésze ütős kávé bevetése, azonban mindkét tényező már önmagában is jelentősen ronthatja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet egészséges felnőttek esetében is. Ehhez pedig azt is érdemes észben tartani, hogy az inzulinérzékenység napszaki ingadozást mutat, reggel és késő délután a legrosszabb. Ez azt jelenti, hogy például a reggelire elfogyasztott azonos mennyiségű szénhidrát magasabb vércukorszint-emelkedést okoz, mint az, amit az ember az ebéd során eszik.

Egy 2020-as, a Cambridge University Pressben megjelent tanulmány szerzői kifejezetten azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a rossz alvásminőség, illetve az éhgyomorra megivott kávé a vércukorszint szabályozására. 29 felnőttet vontak be a kutatásba, amely során reggel terheléses vércukorvizsgálatot végeztek rajtuk, először egy normális éjszakát követően, majd egy olyan után, amikor minden órában öt percre felébresztették őket. A harmadik esetben pedig szintén megszakított alvást követően tesztelték őket, de ekkor a méréshez szükséges cukros folyadék elfogyasztása előtt fél órával még egy erős feketekávét is megitattak velük.

Arra az eredményre jutottak, hogy a megszakított alvás, tehát egy rossz éjszaka még nem befolyásolta jelentősen az inzulin- és a vércukorértékeket, de amikor ez már kávéval is párosult, jócskán romlottak az értékek. Leegyszerűsítve tehát elmondható, hogy a vércukor szempontjából semmiképp sem szerencsés, ha az első dolog, ami a mindennapokban az ember szervezetébe kerül, az a kávé, és kifejezetten igaz ez egy álmatlan éjszaka után.

Fokozza a savtermelést

A megfigyelések szerint a kávé stimulálhatja a gyomorsav termelődését, ami irritálhatja a gyomrot. Egyebek mellett ronthatja az irritábilis bél szindróma (IBS), a reflux és a fekély tüneteit is. Többen úgy gondolják, hogy a gyomorban található élelem hiányában még jobban képes roncsolni annak nyálkahártyáját.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign