Jump to content

Nevelj boldog felnőttet

2021. 03. 01. 09:02

Sokszor a szülők anyagi áldozata, valamint lelki támogatása kell ahhoz, hogy diplomát adhassanak gyermekeik kezébe, és elindítsák őket az élet rögös útján.

A diplomának pár éve, évtizede még komoly presztízsértéke volt, hiszen a papír megszerzése egyet jelentett azzal, hogy jó állásuk és tisztes fizetésük legyen. Nem beszélve arról, hogy a szülői minőség fokmérőjének számított, ha a gyermek diplomát kap, hiszen ez egyet jelentett az értelmiségi léttel és a biztos megélhetéssel.

Kell ma diploma a boldoguláshoz?

Míg a szüleink évtizedeket lehúztak ugyanabban a munkakörben, addig a mai fiatalok számára már nem az az elsődleges szempont, hogy egy munkahelyen töltsék az életük nagy részét, ma már egyre többen látják azt, hogy a diploma megléte nem garancia egy jól menő és jól fizető állásra. Egy jó szakmunkás többszörösét keresheti annak, mint egy szellemi munkát végző diplomás, így ha egy diák nem vágyik rá, akkor miért kellene hosszú évekig az iskolapadot koptatnia?

A profession.hu szerint több oka lehet a változásnak, mint például a munkaerőpiac átalakulása, a megváltozott karrierút, a tanulói igények és a fizetések megváltozása vagy az, hogy a munkaadók bizonyos munkakörökben nem a végzettséget igazoló papírt, hanem a releváns tudást, a nyelvismeretet és a szakmai tapasztalatot részesítik előnyben olyan jellembeli tulajdonságok szükségességével, mint a rugalmasság, jó kommunikációs készség, kreativitás, lelkiismeretesség, maximalizmus és az, hogy csapatjátékos legyen.

A portál szerint ma egyre több állást találunk olyan irodákban, ahol elég a középfokú végzettség, emellett csupán a nyelvismeret és a gyakorlati tudás számít. Az IBM - International Business Machines - 2017-ben újonnan felvett alkalmazottjainak már több mint 15%-a nem tanult a felsőoktatásban. A Google, az Apple és a Bank of America is azok közé a cégek közé tartozik, ahol eltekintenek a diplomától, és inkább gyakorlati teszteken keresztül győződnek meg a jelentkezők képességeiről. Persze attól függ, milyen állásra vágyik az ember, mit szeretne elérni. Egy biztos: a diploma hiánya egyre kevésbé gátja a sikeres elhelyezkedésnek.

- Szüleim értelmiségiek, mindketten diplomával rendelkeznek, így számomra is evidens volt, hogy a középiskola befejezése után felsőfokú végzettséget szerezzek. Tíz év munkatapasztalat után és három munkahelyváltást követően elmondhatom, hogy csupán a legelső munkahelyemen kérték a papírt, azt is csak azért, mert a kommunikációs cég, ahol dolgoztam, nem diplomásokat foglalkoztatott, így én voltam az egyedüli ilyen végzettséggel, ami biztosítékot jelentett számukra a tevékenységeik végzéséhez. Mindegyik munkahelyemre a korábbi évek tapasztalatai és szakmai tudásom révén kerültem. A testvérem és a férjem nem fejezte be az egyetemet, mégis mindketten vezető pozícióban dolgoznak nyelvismeretük és személyes kompetenciáik miatt. Ők azok, akik fokozatosan, munkahelyről munkahelyre járták meg a ranglétrát, így ma már egy olyan pozícióban dolgozhatnak, ami sok diplomásnak talán nem is sikerülne - árulta el nekünk Anna, aki szerint nem feltétlenül fontos a papír, persze ez attól is függ, hogy milyen területen szeretne dolgozni valaki. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign