Jump to content

Hordj többet hátizsákot

2021. 02. 17. 07:59

Már jó ideje divatos lett a hátizsák, de azt tudtad, hogy még az egészségedet is szolgálod vele?

Nem mindegy, milyen az a hátizsák és mekkora súlyt cipelünk a hátunkon benne, de egy tanulmányban azt találták, hogy a megfelelő feltételek mellett olyan mélyizmokat erősít a hátizsákozás, ami a jobb általános egészségi állapot felé is vezethet.

Rice Egyetemen végzett kutatásban találták azt, hogy nem kell félteni a gyerekeket és a felnőtteket sem a hátizsákoktól, sőt jót tesz nekünk a viselésük. A vizsgálat során 132 tanulót mértek fel fizikailag, a 12-17 év közötti résztvevők fele iskolába járt, a másik fele pedig magántanuló volt otthon. A tesztek során mérték a gyerekek BMI indexét, felmérték, hogyan futnak, és megnézték, hány felülést és húzódzkodást tudnak csinálni adott idő alatt.

Az eredményből aztán kiderült, hogy a BMI indexben nincs nagy különbség a két csoport között, de az otthon tanulóknak gyengébbek az alhasi izmaik, és kevésbé tudták teljesíteni a követelményeket. Ez mondjuk jelentheti azt is, hogy csak nem járnak testnevelésórákra, ezért elkerülik őket az olyan rettenetesen fontos gyakorlatok, mint felülés és húzódzkodás. A kutatók azonban ehelyett arra következtettek, hogy a kulcs a hátizsákban rejlik, hiszen ez az egyetlen nagy különbség a két csoport gyerek között: aki iskolába jár, az cipeli a fél gyerekszobát a hátán, míg aki otthon tanul, az kimarad ebből a remek gyakorlatból.

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign