Jump to content

Így működhetnek az újévi fogadalmak

2021. 01. 05. 13:48

„Új év, új élet!” felkiáltással sokan határozzák el az év első napjaiban, hogy változtatnak szokásaikon és teljes életmódváltásba kezdenek. A siker kulcsa a megvalósításban rejlik, ezért megkérdeztük Dudás Lilit és Kiss Gergelyt, a Scitec Nutrition Életmódváltók programjának két mentorát, hogy melyek a legfontosabb lépések az átalakuláshoz vezető úton.

1. Hosszútávon csak az életmódváltás segít

Rövidtávú diéta helyett a megoldást az életmódváltás jelenti, ennek során úgy érheted el kitűzött célodat (legyen az fogyás, sportteljesítmény vagy egyéb), hogy szervezetedtől nem vonod meg a szükséges táplálékot, ugyanakkor rendszeres mozgással több energiát használsz fel – hangsúlyozzák a szakértők.

2. Legyél motivált!

A változást nagyon kell akarni, a sikeres életmódváltás mindig egy radikális döntéssel kezdődik – mondja Dudás Lili személyi edző, aki saját fogyási tapasztalatait adja át vendégeinek és követőinek. Sokat segíthet, ha rendszeresen elképzeled magadat 1-2 év múlva, vágyad elérése után.

3. Apró tervekkel, lépésről lépésre

Tűzz ki apró részcélokat, amelyek eléréséért küzdhetsz. Így gyakran érhet sikerélmény, amely átsegít a nehezebb napokon is.

4. Rendszeres étkezés, egészséges alapanyagokból

Ha hosszú távra rendezkedsz be, kerülj el mindenfajta megvonáson alapuló diétát. Kiss Gergely személyi edző, mentor szerint a napi 4-5 étkezés betartása rendkívül fontos, nem szabad koplalni. Különösen a reggelit kell alaposan megtervezni, hiszen ez a nap legfontosabb étkezése. A jó hír viszont az, hogy a vacsorát sem szabad kihagynod, mert már az is koplalásnak számít, és a szervezetet raktározásra sarkallja. Tehát, ehetsz akár 6 után is, persze nem mindent: sovány húst, zöldséget, esetleg zsírszegény tejterméket.

5. A táplálékkiegészítők nagyon sokat segítenek

A rohanó hétköznapokon gyakran nehéz tartani az előírt étkezéseket. Ha nincs időd bevásárolni vagy nyugodtan étkezni, segíthet például egy jóízű protein shake (például a Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional, vagy a kifejezetten nőknek kifejlesztett Fourstar Protein) amellyel kiválthatsz egy tízórait vagy uzsonnát. Csak víz kell hozzá és egy shaker, amellyel összerázod az összetevőket, felhörpinted, és már mehetsz is a dolgodra.

6. Mozgás nélkül nincs eredmény

A heti mennyiség és a mozgásforma egyéni adottságok és célkitűzések szerint változhat, de a heti két alkalom a minimum, amennyit be kell iktatnod. Persze, minél több, annál jobb! – mondják a szakértők. Dudás Lili úgy fogalmaz, hogy legalább heti 2 óra intenzív átmozgatásra van szükségünk. Akár négyszer fél órát, akár kétszer egy órát tudsz beszorítani a heti tervedbe, már megtetted a szükséges minimumot. Kiss Gergely hozzáteszi: míg a heti 2 edzés szinten tart, a jelentős fogyáshoz bizony legalább 3 edzés szükséges. Ebben legyen kardió és súlyzós edzés is.

7. Ne felejtkezz meg a vitamin- és fehérjepótlásról!

Ahogy teljesítményed javul, egyre intenzívebben mozogsz, úgy érezheted, hogy szervezeted plusz tápanyagokat igényel. Rendszeres edzés mellett még akkor is szükséged van vitamin- és fehérjepótlásra, ha egyébként vegyes, kiegyensúlyozott étrendet követsz. A fehérje, vagyis a protein az izmok regenerálódásában is nagy szerepet játszik, a Scitec Nutrition Pure Form Vegán protein készítménye például 100 %-ban természetes, BIO, növényi fehérjét tartalmaz, tej-, glutén- és laktózmentes, így tökéletes választás az edzés támogatásában.

8. Mélyedj el a témában!

Fontos része fejlődésünknek, ha elmélyülünk az egészséges ételvitelhez kapcsolódó témákban. Lili tanácsa, hogy csatlakozz életmódváltó csoportokhoz, tanulj új recepteket, és ismerkedj meg a célodat segítő termékekkel. Kérdezz bátran a téma szakértőitől, ha elakadsz utadon. Például itt: eletmodvaltok.com

9. Dobd ki a mérleget!

Vagy legalábbis felejtsd el a napi, heti méredzkedést – javasolja Kiss Gergely. Mivel hosszú távra tervezel, könnyen lehet, hogy a súlyod sokáig stagnálni fog. Ettől nem kell megijedni, elég, ha érzed a változást magadon és mondjuk ruháidon. Sokkal többet segít, ha havonta lefotózod magadat, majd összehasonlítod a képeket.

10.  Ne sürgesd a változást!

Ahogy a rossz szokások is akár évekig tartottak, úgy a pozitív változás sem megy 1-2 hónap alatt – mondja Kiss Gergely. Aki nyárra jól szeretne kinézni, már most váltson aktív életmódra, mert a testnek időre van szüksége az átalakuláshoz. 6 hónap alatt szép eredményt lehet elérni, de már 3 hónap után szemmel láthatók lesznek a változások, persze, ha tartod magadat a személyi edződ által javasolt, egyénre szóló tervhez.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign