Jump to content

Válogatós babák

2020. 12. 12. 14:53

Vannak, akik már kis koruktól fogva remek evők, bármit elfogyasztanak, ami a tányérjukra kerül, és vannak, akiknek sokkal döcögősebben megy a hozzátáplálás kezdeti szakasza, majd az étkezések: a gyerekek sokszor élből elutasítják az ételt anélkül, hogy egy pillantást vetnének rá, a kóstolásról nem is beszélve, így a szülőnek minden egyes étkeztetésnél meggyűlhet a baja.

A gyerek nem evésével kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit, hogy majd kinő belőle, és majd eszik, ha éhes, ha mégsem, akkor a szülő azt a maradék kedvencet készíti el neki, így egy olyan ördögi körbe kerül, ahol a csemete mást már nem is akar fogyasztani.

A legfrissebb kutatások szerint a válogatósság - a legtöbbször - a gyerek fejlődésének egy teljesen normális szakasza. Általában 1-2 évesen kezdenek el válogatni, majd 3,5 és 5 éves koruk között nőnek ki belőle. Ha ehhez még egyéb evési probléma is társul, amit eddig nem oldottatok meg, az további nehézségeket okozhat. Ha a szülők azt tapasztalják, hogy a válogatósság nem csak egy átmeneti jelenség, ha extrém mértéket ölt, és egészségi állapotára is hatást gyakorol, esetleg olyannyira megterheli a család életét, ami már a harmónia felbomlásához vezet, érdemes mielőbb szakmai segítséget kérni.

Táplálási és evészavarok

A szakemberek 0 és 6 éves kor között 25-40%-ra becsülik a táplálási és evészavarokkal küzdő gyermekek számát. A kicsik többségénél tapasztalhatóak olyan rövidebb vagy hosszabb szakaszok, amikor a megszokottól eltérően táplálkoznak, esetleg válogatni kezdenek, majd egy idő után visszatérnek a normál kerékvágásba. Viszont, ha ez nem történik meg, és azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk:

  • szemmel láthatóan rágási nehézséggel küzd,
  • sűrűn öklendezik étkezések alkalmával,
  • elmúlt egyéves, és mindig csak puha vagy pépes ételeket hajlandó csak elfogadni,
  • csecsemőkorában aszimmetriát tapasztalunk az arcán vagy a nyakán,
  • elutasítja a táplálást, és önállóan sem próbál enni,
  • nem hajlandó újabb textúrákat elfogadni,
  • stresszes az étkezések hangulata,
  • elmarad a súlygyarapodás, (…)

jogos lehet a szülő aggodalma, és utána kell járni, mi lehet az oka a nem evésnek.

Vashiány

A gyermekkor egy erőteljes növekedési szakasz, amikor a kicsinek folyamatosan nő a testsúlya, és változik a magassága. Ilyenkor a szervezet vasszükséglete is nagy. Ezzel az igénnyel azonban a szervezetük sok esetben nem képes lépést tartani, ezért vashiányos állapot alakulhat ki. Főleg igaz ez akkor, amikor kevésfajta ételt fogadnak el, így nehezen lehet biztosítani számukra a kiegyensúlyozott táplálkozást. (...). Ha nagyon válogatós, rossz étvágyú a gyerek, akkor vassal dúsított vitaminkészítményeket vagy vaspótló készítményt kell kapnia. Ezeket laborvizsgálatok elvégzése után, a pontos eredmények ismeretében, orvossal egyeztetve kezdd csak el adagolni!

Allergiák, ételintoleranciák

Bár úgy gondoljuk, hogy az allergiák, ételintoleranciák többnyire jól látható és könnyen tapasztalható tünetekkel járnak, sok esetben mégsem kerülnek időben diagnosztizálásra. "Csupán" emésztőrendszeri diszkomfortérzés, hasi fájdalom formájában van jelen, amit sok esetben egy kisgyermek nem tud megfelelően jelezni, vagy számára természetes, hiszen mindig is ezt érezte. Emiatt lehet, hogy azt tapasztaljuk csak, hogy elutasítja az ételeket vagy bizonyos ételtípusokat. Ezért mindenképpen érdemes ennek lehetőségét is kizárni a gyermek kezelőorvosával, ha azt tapasztaljuk, hogy táplálkozásával problémák adódtak.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign