Jump to content

Fontos szempontok, ha most váltanál

2020. 12. 09. 09:32

Új kollégának lenni egy munkahelyen egyszerre izgalmas és stresszes élmény, hát még akkor, ha éppen egy világjárvány kellős közepén vagyunk. A pandémia fenekestül forgatta fel az életünket, és ehhez az új helyzethez mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak alkalmazkodnia kell. De hogyan könnyíthetjük meg a magunk és mások dolgát?

Több munka, türelem és jó humor – a Vox szerint erre van szüksége annak, aki most, a világjárvány kellős közepén vált munkahelyet.

Az elmúlt hónapok rengeteg új kihívással szembesítették az embereket az élet minden területén, teljesen mást jelent most újoncnak lenni egy cégnél mint egy bő félévvel ezelőtt volt. És még így is a szerencsések közé tartozik az, akinek ilyen körülmények között kell helytállnia, hiszen rengetegen vannak, akik elvesztették munkájukat, és egyelőre nem tudtak elhelyezkedni.

Hogy Magyarországon hány embert bocsátottak el tavasz óta, arról különböző adatok vannak: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezerre nőtt a munkanélküliek száma, a Publicus Intézet felmérése szerint pedig a magyarok 15 százaléka lett munkanélküli a járvány miatt. Ezzel párhuzamosan ráadásul csökkent a nyitott pozíciók száma is. Bár mintha valami javulás látszana ezen a területen, a Profession.hu közleménye szerint az előző hónappal összevetve például szeptemberben már 39 százalékkal növekedett az új meghirdetett állások száma, igaz, éves összevetésben azonban az új álláshirdetések száma továbbra sem éri el a tavalyi év azonos időszakának szintjét.

Mindeközben viszont a meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeztek 2020 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban, vagyis a járvány a munkaadóknak kedvez, hiszen sokkal többen jelentkeznek egy állásra, sokkal több jelentkező közül válogathatnak. Galgóczi Krisztina HR-szakember szerint ezért is fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a megfelelő állásra jelentkezzünk, és hogy a jelentkezésünkkel kitűnjünk valahogyan a tömegből.

 
(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign