Jump to content

Vannak, akik állandóan versenyeznek

2020. 11. 13. 10:23

A túlzottan kompetitív emberek viselkedése káros lehet másokra, főleg egy munkahelyi környezetben. Így kezelheted őket a leghatékonyabban.

Vannak emberek, akiknek egyszerűen lételeme a versengés. Bármiről is van szó, le akarják győzni a másikat, és az teszi őket igazán boldoggá, ha úgy érzik, mindenkinél jobbak. Normális mértékben ez hasznos lehet, hiszen arra ösztönzi őket és környezetüket, hogy a maximumot hozzák ki magukból, ám ha túlzásba viszik, az inkább káros hatással bír. 

A hasonló hozzáállás a munkahelyeken csökkentheti a produktivitást, a munkakedvet, ráadásul számos konfliktust is szülhet a kollégák között. Emellett pedig a családi és baráti kapcsolatok is megsínylik ezt a viselkedést. Fontos, hogy a körülöttük élő emberek képesek legyenek a megfelelő módon kezelni őket, elhárítani negatív, lehúzó vagy esetleges önbizalomromboló hatásukat. Így érdemes kezelni az ilyen ismerősöket.

Ismerd el, amit elért!

A túlzott versengés hátterében gyakran gyermekkori, családi problémák állnak, de sokszor az önbizalomhiány eredményezi. Ezért is jó ötlet, ha olykor elismered, amit elért, vagy dicsérő szavakkal illeted: így megnyugtathatod, magabiztosabbá teheted, és elérheted, hogy egy kicsit visszavegyen a versengésből.

Hangsúlyozd, hogy egy oldalon álltok!

Amy Cooper Hakim pszichológus elmondta, hogy egy erősen kompetitív főnök vagy kolléga esetén a legjobb, ha emlékezteted arra, hogy valójában egy csapat vagytok, egy közös célért küzdötök, így nincs szükségetek arra, hogy egymással versenyezzetek. Hívd fel a figyelmét, hogy a produktivitás az igazán fontos, nem pedig az, hogy túlszárnyaljátok a másikat. Ha úgy érzed, a munkád kárára megy a viselkedése, óvatosan ezt is közölheted.

Ha kollégáról van szó, szintén lényeges, hogy kiemeld: egy helyen dolgoztok, egyenlőek vagytok, és nincs értelme egymással harcolni, neki pedig nincs joga, esélye elnyomni téged. 

Állj ki magadért, és szabj határokat!

A hasonló emberekkel gyakran előfordul, hogy elnyomnak, nem hagynak szóhoz jutni másokat. Van, hogy félbeszakítják a kollégákat a megbeszéléseken, beleszólnak a mondandójukba, hogy rákontrázhassanak, vagy ők lehessenek a középpontban. Fontos, hogy ebben az esetben ne hagyd magad, hanem szabd meg a szükséges határokat. Állj ki önmagadért, és nyugodtan jelezd felé udvariasan, hogy még nem fejezted be a mondatot. Ha pedig valami olyat akar saját babérként learatni, ami a te ötleted volt, szintén ne engedd, hanem bizonyítsd be az igazadat.

Maradj nyugodt, és hagyd figyelmen kívül!

A kompetitív embereket sokszor elégedettséggel tölti el, ha látják, hogy feszültséget okoznak a másiknak, ezért a legjobb, ha egyáltalán nem mutatod ki az érzelmeidet. Akármit is tesznek, maradj kedves, nyugodt, és higgadtan reagáld le a viselkedésüket. Néha az a legjobb, ha teljesen figyelmen kívül hagyod a versengésüket, és eltereled a témát, emellett pedig magabiztosságot és határozottságot mutatsz.

Az őszinte beszélgetés is megér egy próbát

Ha úgy érzed, érdemes, kezdeményezz őszinte beszélgetést, amennyiben fontos számodra az illető, vagy napi szinten kénytelen vagy vele együtt dolgozni. Mondd el, mennyire zavar a viselkedése, és hangsúlyozd, hogy ez egyikőtöknek sem válik javára. Előfordul, hogy a nyílt kommunikáció sem válik be, ebben az esetben a fenti módszerek alkalmazása nyújthat segítséget.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign