Jump to content

Ha nem ír rád

2020. 11. 13. 19:58

A társkeresős ismerkedés, bár elsőre egyszerűnek, kényelmesnek tűnhet, valójában sok buktatót és nehézséget rejt magában. Nem is olyan könnyű ugyanis látatlanban, egy profil alapján kiválasztani a lehetséges jelölteket, és még akkor sem garantált a pozitív kimenetel, ha kölcsönös a vonzalom.

Gyakori jelenség, hogy az egyik fél az oldal vagy alkalmazás lehetőségei szerint jelzést küld a másiknak arról, hogy tetszik neki, például jobbra húzza őt, de a viszonzás után nem történik semmi, nem üzen a másiknak. Ilyenkor szinte mindenkiben felmerül a kérdés: miért nem ír? A szakértők szerint több ok is húzódhat a jelenség hátterében - ezeket vesszük most sorra.

Csak a visszajelzés miatt csinálta

Steve Dean randevúcoach elárulta, sokan játékként kezelik a társkeresőket, és a lájkolás, valamint a jobbra húzás olyan erőteljesen hathat egyesekre, hogy egy idő után függőséget okoz. A pozitív visszajelzések dopaminlöketet jelentenek az agynak, és az értesítések izgalmáról sem szabad megfeledkezni. Dr. Nikki Goldstein párkapcsolati szakértő hozzátette, a Tinderhez hasonló applikációkat rengetegen unalomból vagy önbizalom-növelésre használják. Van, hogy nem vágynak többre, csupán arra, hogy megbizonyosodjanak: ők is tetszenek másoknak.

Egy kutatás során például kiderült, hogy bár a férfiak hajlamosabbak több nőt jobbra húzni, az alanyok mindössze 7%-a ír csak üzenetet a kiválasztott hölgyeknek. Így tehát a vizsgálat is bebizonyította, hogy számos felhasználónak elég csupán a visszacsatolás izgalma.

Minden lehetőséget ki akar használni

Katherine Schafler terapeuta szerint sokan azért fejezik ki a tetszésüket olyan sok nő iránt a randioldalakon, mert szeretnének minden lehetőséget kiaknázni, és minél több lehetséges jelöltet talonban tartani. Úgy vélik, inkább több választásuk legyen, mint kevesebb, hiszen így a későbbi döntés során egyszerűbb lesz a dolguk. Ezért is nem gondolkoznak olyan sokat, amikor meglátják valaki profilját: a kattintások ingyenesek, gyorsak, nem járnak semmilyen következménnyel, így hát úgy érzik, nincs vesztenivalójuk.

Félelem és tanácstalanság

Dr. Jessica Carbino, a Tinder szociológusa szerint gyakori ok az is, hogy az illetőnek fogalma sincs, hogyan kezdeményezzen beszélgetést. Sokaknak nehézséget jelent olyan emberrel kommunikálni, akivel soha nem találkoztak személyesen - még akkor is, ha esetleg úgy látják, hasonlóak az érdeklődési köreik. Előfordul tehát, hogy a félelem vagy a tanácstalanság miatt nem ír a másik, vagy mert tart attól, hogy kínos helyzetbe kerül az üzenetváltások során.

Persze mindezeken kívül is számos oka lehet annak, ha a férfi nem üzen. Megesik, hogy nem nézte át alaposan a profilodat, és csak a pozitív visszajelzés után lát valami olyat - például a távolságot -, ami miatt meggondolja magát. De az is lehet, hogy túl sokan jeleztek neki vissza, sőt az sem ritka, hogy csupán a szórakozás, és nem a párkeresés céljából van fent valaki a társkeresőkön. Mindenesetre, mivel sosem tudhatod, ha úgy érzed, valóban megfogott a profilja, nyugodtan vedd fel vele a kapcsolatot, hiszen a nők is ugyanúgy kezdeményezhetnek, mint a férfiak.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign