Jump to content

Így hat az online élet a párkapcsolatokra

2020. 11. 09. 21:15

Olyan dolgok posztolását is érdemes mellőzni, amik teljesen ártalmatlannak tűnhetnek.

Az emberek napi szinten több órán keresztül használják a közösségi oldalakat, hiszen az online térben könnyű kapcsolatot tartani barátokkal vagy rég nem látott ismerőssel, de sokan csak unaloműzésképp görgetik a posztokat.

Ami a megosztást illeti, talán három csoportra lehet bontani a felhasználókat. Van, aki szinte soha, vagy szökőévente egyszer posztol valamit, sokan az arany középutat választják, és néha-néha megosztják az érdekes eseményeket az ismerőseikkel, de olyanok is akadnak, akik az életüknek szinte minden pillanatát online is tudósítják. Valójában teljesen mindegy, ki melyik csoportba tartozik, inkább a kikerülő posztok tartalma fontos, és az, hogy milyen hatással lehet a szerelmesek életére, illetve a baráti kapcsolatokra. Van ugyanis néhány olyan dolog, amit jobb lenne nem megosztani, mert negatívan hatnak a különböző emberi kapcsolatokra.

A csókolózós szelfik

Nagyon sok pár beleesik abba a hibába, hogy csókolózós képeket osztanak meg magukról az interneten, ami bár lehet, hogy abban az adott pillanatban romantikusnak tűnik, sokan csak azt szűrik le belőlük, hogy mindenáron azt próbálják mutatni a világ felé, mennyire szerelmesek egymásba - és ehhez még az intimebb pillanatokat is dokumentálják. 

A csókolózás közben készült szelfik posztolása nem csak azért kerülendő, mert a kollégák vagy a távoli ismerősök is rábukkanhatnak, hanem mert egy esetleges szakítás után kellemetlen egyesével törölgetni az egykori szép emlékeket. A baráti kapcsolatokat is megmérgezheti egy-egy ilyen intim fotó, hiszen akár konfliktusforrás is lehet a túlzásba vitt posztolás. Egy idő után idegesítővé válhat számukra, főleg abban az esetben, ha az egyik fél közben látványosan elhanyagolja barátait a szerelme miatt.

Minden kis apróság posztolása

Természetesen mindenki maga dönt arról, mennyit és hogyan használja a közösségi médiát posztolásra, azonban ezt is túlzásba lehet vinni, ez akár mentális gondokra is utalhat. Az aznapi ebéd, az újonnan vásárolt felső vagy a már huszadik alkalommal tudósított, pároddal közös filmnézés olyan mindennapi dolgok, amik valóban élményt okoznak, de nem tartoznak a külvilágra.

A pszichológusok szerint a túlzott közléskényszer mögött valójában sok bizonytalanság és megfelelési vágy van, hiszen a csak szépet és jót posztolni olyan, mintha valaki ezzel szeretné bizonyítani az ismerőseinek, mennyire jó élete van, és minden teljesen rendben van vele. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl semmit sem érdemes megosztani, vagy esetleg a rossz dolgok is kerüljenek nyilvánosság elé, egyszerűen csak nem fontos, hogy minden apró részlet ott maradjon az üzenőfalon évekig.

Túl sok személyes információ

Lássuk be, nagyon kevesen örülnének annak, ha a párjuk folyamatosan kiteregetné a magánélet részleteit az interneten - és itt nem csak a csókolózós képekről van szó. A nagyobb összeveszések vagy pikáns üzenetek posztolása nagyon sokat árthat a kapcsolatnak, és egy közös kép közzétételénél is erősen ajánlott a másik felet is megkérdezni arról, hogy kikerülhet-e a fotó a világhálóra. A túl sok személyes információ megosztása már csak azért sem ajánlott, mivel egyre több munkahelyen a dolgozók a Facebookon vagy az Instagramon is tartják egymással a kapcsolatot, ez pedig akár kínos is lehet a munkahelyi környezetben. Nem biztos, hogy a párod kollégái szerint is aranyos, ha Bubukának szólítod őt ország-világ előtt, sőt egy-egy kompromittálóbb fotó akár még a főnökéhez is eljuthat, így ezeket érdemes inkább csak a telefon galériájában nézegetni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign