Jump to content

Ezért lehet hideg a kezed

2020. 09. 28. 21:31

Olyankor is gyakran hidegek a kezeid, amikor a külső környezet egyáltalán nem az, illetve semmi olyan behatás nem érte őket, amitől lehűlhettek? Ezek lehetnek a leggyakoribb okai.

Keringési rendellenességek

A folyton hideg kezek leggyakoribb oka valamilyen keringési rendellenesség, így az érszűkület, érelmeszesedés, az alacsony vérnyomás vagy valamilyen érrendszeri gyulladás. Ilyenkor a kezed vénáin és artériáin átáramló vér, illetve ezáltal a hő mennyisége is korlátozott. Kiválthatja a dohányzás és a túlzott koffeinfogyasztás is.

Ritkán ugyan, de fennállhat a Raynaud-szindróma nevű autoimmun betegség is, mely a kezek vagy lábak artériáinak szűkületével, illetve a vér sűrűségének megváltozásával jár. Ennek a kórképnek az esetében a végtagok nem csupán hidegek, de megduzzadhatnak, kékülhetnek, fehéredhetnek vagy vörösödhetnek is.

Hormonális okok

A hideg kezek hormonális zavart, illetve hiányállapotokat is jelezhetnek. A pajzsmirigy alulműködésekor a szervezet nem termel elég pajzsmirigyhormont ahhoz, hogy anyagcsere-funkciói megfelelően működjenek. Mivel a pajzsmirigy lényegében a test termosztátjaként funkcionál, alulműködése esetén jellemzőek a hideg végtagok. Erre a zavarra lehet gyanakodni, ha hideg kézhez gyakori fáradtságérzet, ízületi fájdalom és merevség, száraz bőr, vékonyodó haj és depresszió társul.

A B12-vitamin hiánya miatt kialakuló megaloblasztos vérszegénység, vagyis amikor a vörösvérsejtek mérete és hemoglobintartalma is nagyobb az átlagosnál, szintén járhat ilyen tünettel.

Idegrendszeri problémák

A jellemzően anyagcserezavarok illetve cukorbetegség következtében kialakuló perifériás neuropátia, vagyis a környéki idegrendszer idegrostjainak károsodása esetén a végtagokban gyakran jelentkezik zsibbadás, bizsergés, amit hidegként is érzékelhetsz.

A stressz hatására a vérerek összehúzódnak, ami szintén okozhat hidegérzetet a végtagokban.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign