Jump to content

Manipuláció a nevelésben

2020. 09. 12. 11:11

A manipuláció bevett eszköz a gyereknevelésben, de az nem mindegy, hogy milyen módszerekkel tesszük, mert nem az a célunk, hogy kárt okozzunk a gyerek lelkében.

Daniel Flint pszichológus szerint a manipuláció egy hasznos gyereknevelés eszköz a szülők kezében sok esetben. Azok a hétköznapi manipulációk, melyek arra irányulnak, hogy rávegyünk a gyereket a helyes viselkedésre úgy, hogy közben nem sérül a lelke, egyáltalán nem károsak. Vannak azonban olyan taktikák, melyeket nem szabadna használni, mégis sok szülő eszköztárában jelen vannak a manipulációk között.

A saját bizonytalanságod kivetítése

A szakember szerint ezek a manipulációk általában egyáltalán nem tudatosak, ezért is kell odafigyelni a reakcióinkra, amikor a gyerekkel kommunikálunk. Lehet, hogy épp beleesünk abba a hibába, hogy a saját belső bizonytalanságunkat kivetítjük rá. Például ha az anya úgy dicséri meg a lányát, hogy „most használd ki, hogy ilyen csinos vagy, úgyis meghízol, mire annyi idős leszel, mint én”, az egyértelmű, hogy nem túl jó irány, és rossz üzenetet közvetít a gyereknek.

A tanítók szidása

A tanítókra a pszichológus úgy tekint, mint szülőtársakra, hiszen majdnem ugyanannyi – olykor még több – időt töltenek a gyerek nevelésével, mint a szülők. Ha pedig a tanítókról otthon csupa szidalmazást hall a gyerek, az biztos, hogy nem lesz rá jó hatással. Arra van szüksége, hogy biztonságban érezze magát otthon és az iskolában is, ebben pedig úgy segíthetünk neki, ha nem azt szajkózzuk, hogy hülye a tanár, hanem támogatjuk az iskolai életét is.

Eltiltás a barátoktól

Főleg a kamaszkorban fájdalmas manipulációs taktika az, amikor a szülők azzal fenyegetik a gyereket, hogy eltiltják a barátaitól. Mivel ebben az életkorban a barátok szerepe jóval fontosabb a gyerek életében, mint a család, ezért különösen kegyetlen dolog pont ezt elvenni tőle büntetésként. Persze nem arról van szó, hogy maradjon következmény nélkül minden disznóság, inkább csak a fenyegetés és a hirtelen, túlméretezett büntetés ellen szólal fel a pszichológus. Például ha elmegy bulizni a gyerek, és előre megbeszéljük vele, hogy ha nem ér haza éjfélre, akkor jövő héten nem mehet el szórakozni a barátaival, akkor ez teljesen jogos következmény. Ha viszont nem figyelmeztetjük előre, hanem az eset után kezdünk üvöltözni vele, hogy márpedig későn ért haza, és emiatt sehova sem mehet egy hónapig, az már indokolatlan túlkapás, aminek csak az a célja, hogy fájdalmat okozzon a kamasznak.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign