Jump to content

Ezért rossz a mobilozás

2020. 08. 23. 11:51

Az új kapcsolatokban segít, de a meglévőkben kárt okozhat a mobiltechnológia a magyarok véleménye szerint.

Az okostelefon és a közösségi oldalak sokak számára megkönnyítik az ismerkedést, a szerelem megtalálását, és a barátokkal való kapcsolattartásban is hasznosnak bizonyulnak. A magyarok nagy része éppen ezért szereti magánál tudni a telefonját társaságban is, ugyanakkor a személyes találkozók alkalmával a mobilozást a többség udvariatlanságnak tartja - többek közt ez derül ki a Samsung Electronics legfrissebb hazai felméréséből. 

A vállalat arra keresett választ, mennyire szorosan kötődnek a magyarok mobileszközeikhez, milyen mértékben befolyásolja társas kapcsolataikat a telefonhasználat.

Zavaró, és káros a kapcsolatokra

Idegesítő, ha a másik a telefonját nyomkodja vacsora közben vagy egy közös program alkalmával? A meglévő kapcsolatokra a párhuzamos mobilozás és az így megosztott figyelem negatív hatással is lehet, és konfliktusokat gerjeszthet. A felmérésből kiderül, hogy a személyes interakciók során a nagy többség nem veszi jó néven, ha partnere a telefonjával foglalatoskodik.

A felnőttek 86, a kamaszok 84%-át zavarja, ha a másik a mobilját nyomkodja személyes beszélgetés közben. Minden harmadik kamasz és minden második felnőtt pedig egyenesen nagyon zavarónak tartja ezt a viselkedést, így mindenképpen érdemes mérlegelni a partner igényeit, és átértékelni az elintéznivalók sürgősségét a közös programok alkalmával.

A beszélgetés vagy a csörgő telefon fontosabb?

Ami a hívások fogadását illeti, a többség minden korosztályban rangsorol, ha telefoncsörgés közben éppen személyes beszélgetést folytat. A felnőttek 73%-a csak akkor veszi fel, ha azt nagyon fontosnak ítéli meg. A kamaszok már megengedőbbek: körükben már csak 58% azok aránya, akik csakis lényeges ügyben válaszolnak a hívásokra. 

Ha társaságban nem is veszik fel a telefonjukat, mivel tartalmazza a személyes ügyeket és akár a titkokat is, a legtöbben szeretik, ha valahol mellettük van. A fiatalokra ez fokozottan jellemző. Baráti társaságban a tinédzserek 68%-a a közvetlen közelben tartja a telefonját, 26% pedig könnyen elérhető helyen. A felnőttek esetében 46% szereti a közvetlen közelében tudni a telefont, és 44% könnyen elérhető helyen. És hogy kerül a telefon az asztalra? A felnőttek 61, a kamaszok 65%-a bizony, kiteszi a készüléket az összejövetelek alkalmával, felnőttek 35%-a felfelé fordított, 26%-a lefelé fordított képernyővel. A kamaszok körében ez az arány 36-29.

Az új kapcsolatokban hatalmas segítség

Az eredményekből kiderül, hogy a 14-18 év közötti, hazai fiatalok több mint fele - 51% - gondolja azt, hogy a mobiltechnológia megkönnyíti a szerelem megtalálását. A felnőttek nagy hányada szintén ezen a véleményen van: több mint egyharmaduk - 36% - tartja úgy, hogy a technológiának köszönhetően könnyebbé vált az ismerkedés. 

Ők pedig tapasztalatból beszélnek, hiszen jó részük valószínűleg jártas az offline társkeresés terén is. Mindkét korcsoportban jelentős kisebbség vélekedik úgy, hogy a mobil megnehezíti a dolgukat. 

Magyar üzenetváltási etikett

Ma már számtalan platform kínál lehetőséget az üzenetváltásra anélkül, hogy fel kellene hívni a másikat. A kutatásból kiderül, hogy az azonnali információmegosztásra a felnőttek 54, a kamaszok 63%-a használja a telefonhívást, üzenetet pedig 41, illetve 36% küld - chatprogramok és SMS. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign