Jump to content

A babák és a technológia

2020. 08. 23. 11:57

Pedig a a két éven aluli gyerekeknek egyáltalán nem is szabadna ilyen készülékeket használniuk.

Aggasztóan sok időt töltenek naponta a kétévesnél fiatalabb gyerekek a különböző digitális eszközök, úgymint mobiltelefonok és táblagépek képernyői előtt Ausztráliában – figyelmeztetnek a Queenslandi Egyetem kutatói. A Medical Journal of Australia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kisgyerekek egy része naponta nagyjából 50 percet tölt a különböző készülékek képernyői előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ausztrál kormány és számos nemzetközi szervezet által megfogalmazott irányelvek szerint azonban a két éven aluli gyerekeknek, akiknek az agya fontos fejlődési szakaszban van, egyáltalán nem lenne szabad ilyen készülékeket használniuk.

„Megdöbbentett bennünket, hogy a képernyő előtt töltött idő mennyisége milyen gyorsan növekszik gyakorlatilag a csecsemőkor első hónapjától kezdődően –mondta Leigh Tooth, az egyetem közegészségügyi karának munkatársa. – A gyerekek csaknem egy teljes órát töltenek naponta a kijelzők előtt, mielőtt még elérnék az egyéves kort.”

A tanulmány szerint a hároméves kor körüli gyerekek hétköznap átlagosan 94 percet töltenek a digitális készülékek előtt.

„Muszáj megértetnünk az emberekkel, hogy a kisgyerekeknek nem lenne szabad hosszú időt tölteniük a képernyő előtt, mivel egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az negatív hatással lehet a fejlődésükre” – húzta alá Leigh Tooth.

A szakértő szerint a képernyő előtt töltött idő miatt a gyerekek életéből kimarad az olyan dolgok gyakorlása, tökéletesítése, mint az ugrálás, a szökdécselés, és ehelyett az ülés, a képernyőre tapadás kerül előtérbe.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign