Jump to content

A nyár árnyoldala

2020. 08. 05. 14:48

A hőség súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve.

A forró nyári napok számos veszélyt rejtenek magukban: akár nyaralás, akár munka, sport vagy bármilyen elfoglaltság esetén gondoskodni kell a megfelelő védelemről az egészség érdekében.

A kánikula szinte csábítja az embert a vízpartra, ám az egyébként örömteli strandolás ilyenkor sajnos korántsem veszélytelen. A tűző napon töltött órák leggyakoribb veszélyes következménye a napszúrás, de hőguta és hősokk is jelentkezhet.

Napszúrás vagy hőguta?

A nyári egészségügyi panaszok már az első néhány tünetből megkülönböztethetők, a felismerésük pedig akár életet is menthet. A napszúrást például leggyakrabban a fedetlen fejet ért erős napsugárzás váltja ki, és következtében egy helyi, steril, azaz baktérium és vírus nélküli, enyhébb agyhártyagyulladás alakul ki.

A napszúrás során arcpír, fejfájás, hőemelkedés lép fel, melyet gyakran kísér szédülés, émelygés, hányás, gyengeség, ájulás. Rosszullét esetén az érintettet azonnal árnyékos helyre kell vinni, például egy hűvös szobába, hideg vizes borogatással hűtve a fejet, a sok folyadék fogyasztása is ajánlott. Ha az illető továbbra is marad a napon, az akár ájuláshoz is vezethet. Amennyiben az óvintézkedések megtörténtek, néhány nap alatt szövődmények nélkül elmúlnak a tünetek.

Életveszélyes is lehet a hőguta

A hőguta során a hőháztartás felborul, a test túlhevül, az erős izzadás megszűnik, a testhőmérséklet hirtelen 40°C fölé emelkedik. Az első tünet lehet itt is a fejfájás és a hányinger, ám ilyenkor az illető szapora szívritmust is érezhet, felléphetnek légzési nehézségek, izomgörcsök, félrebeszélés, tudatzavar és eszméletvesztés, súlyos esetben a keringés is összeomolhat.

Hőguta bármikor kialakulhat, amikor a szervezet nem tudja kellőképpen lehűteni magát, akár a melegben végzett megerőltető fizikai munka, sportolás miatt, mely során sok folyadékot veszít az ember, de akár egy forró autó vagy bármilyen nem szellőző helyiség is okozhatja a bajt.

Míg a napszúrásnál elegendő az otthoni kezelés a felépüléshez, a hűvös szobában töltött néhány nap alatt elmúlnak a panaszok, a hőguta észlelésénél gyakrabban van orvosi segítségre szükség. Ilyenkor fontos tennivaló a beteg testének fokozatos hűtése hideg borogatással és sok folyadék itatásával. Különösen az idősek, a betegek és a gyermekek veszélyeztetettek, következményeképp sajnos akár hosszú távú szövődmény, agykárosodás is kialakulhat.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign