Jump to content

Anyagcsere-turbózó tippek

2020. 08. 04. 14:58

Negyven felett sem kell lemondani az álomalakról.

Az életmódváltást egyáltalán nem késő negyven felett elkezdeni, de egy kicsit máshogy kell hozzáállni, mint a húszas vagy harmincas években.

Bizonyára sokan tapasztalják, hogy negyven felett már nagyon ragaszkodóak a zsírpárnák, főként a hasuk körül. Az ülőmunka, a kevés mozgás, a stresszes életmód kedvez a pluszkilók kialakulásának, de a kor előrehaladtával számos biológiai folyamat játszódik le az emberi szervezetben, amely különösen nehézkessé teszi a fogyást.

Miért hízunk 40 felett?

Több jelentős oka van, hogy negyven után felszaladnak a kilók. Ez lehet egy természetes, a korral járó folyamat, de okozhatja az egyre kevesebb mozgás, a nem megfelelő ételek fogyasztása vagy akár drasztikus diétázás is.

Hormonális változások

Egyes kutatók szerint negyven év felett a hormonális változások miatt az anyagcsere elkezd lassulni, ilyenkor könnyebben raktározódik el a zsír a szervezetben: a koleszterinszint szabályozásában és a súlykontrollban szerepet játszó ösztrogén csökkenése miatt több zsírt tárol, ami kedvez a kipárnázott pocaknak, de a veszélyes zsigeri zsír kialakulásának is.

Ingadozik a vércukorszint

A hormonális változások következtében a nőknél csökken a sejtek inzulinfelvevő képessége is, ami a vércukorszint jelentős ingadozásaival járhat, a szervezet pedig úgy reagál erre, hogy a szénhidrátokban gazdag ételeket kívánja majd: sóvárogsz az ételek után, túleszed magad, de hamarosan újra éhes leszel, így egyre több kalóriát juttatsz a szervezetbe.

40 felett kevesebb kalóriára van szükség

Kutatók azt is megállapították, hogy az anyagcsere-lassulással a nők energiabevitele is csökken az idő előrehaladtával, ilyenkorra a többségük mintegy 200-300 kalóriával igényel kevesebbet, mint a húszas-harmincas éveiben, ezt viszont sokan nem tudják, és az addigi kalóriabeviltelt tartva pluszkilókkal gyarapodnak. Évtizedenként 10%-kal érdemes csökkenteni a kalóriabevitelt, azaz ha 2000 kcal-t fogyasztottál naponta, a negyvenes éveidben 1800, az ötvenes éveidben 1600 kcal lenne, ha fogyókúrázol, akkor értelemszerűen ennél kevesebbre lesz szükséged. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign