A fogyókúra során a cukor elhagyása kiemelten fontos, hiszen amellett, hogy sok kalóriát tartalmaz, a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik, ami megemeli a vércukorszintet, majd újra visszaesik, ami azzal jár, hogy rövid időn belül sokkal éhesebb lesz az ember, így még több ételt - és kalóriát - juttat a szervezetébe.
A cukor nem csak az éhségérzetet és az elhízás esélyét növelik, de a szív- és érrendszeri betegségek vagy a zsírmáj és a diabétesz kialakulásának kockázatát is.
Természetes édesítőszerek
Bár javasolt a cukrok elkerülése a diéta során, ugyanakkor ennek ideje alatt sem kell lemondanod az édes ízről. Más, természetes anyagokkal helyettesítve a vércukorszint leesése megelőzhető, használatukkal pedig sokkal egészségesebben is étkezhetsz.
A természetes édesítőszereknek - amelyeket általában növényekből izolálnak - két csoportja van: a kalóriatartalommal rendelkezőek, amelyek ugyanakkor értékes tápanyagot tartalmaznak, és a kalóriamentes termékek.
Mutatjuk, melyek azok, amelyek a mértékletességet betartva legjobban segítik a fogyókúrát.
A bioboltokban beszerezhető yaconszirup 1,5 kalóriát tartalmaz, magas rosttartalommal bír, ezáltal támogatja az emésztést. Keverhető gyümölcssalátákhoz, gyümölcslevekhez, turmixokhoz. Az eritrit grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz, így jól illik egy kalóriakontrollált étrendbe. Mivel glikémiás indexe 1, nem okoz nagy kilengést a vércukorszintben. A nyírfacukrot- xilitet - valójában nem nyírfából, de kukoricából állítják elő. Jót tesz a bélflórának, és nem emeli meg a vércukorszintet. Egy evőkanál 22 kcal-t tartalmaz, ami kevesebb mint a fele a rendes cukornak. A stevia azért népszerű a fogyókúrázók körében,mert nem tartalmaz kalóriát, és fűszernövényként gátolja számos baktérium és vírus szaporodását a belekben. Cukorbetegek is használhatják, hiszen glikémiás indexe 0.
A datolyacukor a szárított datolya porosított vagy sziruposított változata, ami rostokban, kalciumban, káliumban gazdag, továbbá A-, B6- és K-vitamint tartalmaz. Mivel magas a kalóriatartalma -100 grammja 353 kcal-t tartalmaz - óvatosan fogyaszd. A fekete színű melasz a cukornád feldolgozása során keletkezik, serkenti az anyagcserét, de gyulladásgátló hatása is van. Müzlibe, turmixokba, joghurtba nyersen keverve ideális, hőkezelés során ugyanis elillannak belőle a fontos anyagok. Kalóriatartalma: 290 kcal.