Jump to content

Hányszor is kell zuhanyozni?

2020. 05. 26. 14:35

A bőrgyógyász elárulta, milyen gyakran kell tusolni a bőr egészsége érdekében, és azt is, hány fokban érdemes zuhanyozni, vagy mivel ajánlott ápolni a bőrt.

A tisztálkodás rendkívül fontos az egészség és az ápoltság érdekében, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran állsz be a zuhany alá. A tusolást is lehet ugyanis túlzásba vinni.

Mennyi zuhanyzás ideális a bőrnek?

- Szinte mindig a zuhanyzást preferáljuk a fürdéssel szemben, mivel az old le kevesebb zsírréteget a bőrről. Ha naponta egyszer zuhanyozunk, az teljesen rendben van, de napi kettő már nem biztos, hogy olyan jó ötlet, hiszen nem mindenki bőre képes ezt kompenzálni. Naponta hajat mosni biztosan túlzás, nem tesz jót sem a hajnak, sem a fejbőrnek, így a tusolást és a hajmosást nem érdemes minden alkalommal egybekötni - mondta a szakorvos. A bőrgyógyász szerint az sem óriási probléma, ha valaki nem zuhanyzik le minden este, de az alapvető tisztálkodásnak ekkor sem szabad elmaradnia.

- A nemi szervet, a lágyékhajlatot és a hónaljat mindennap javasolt megmosni, még akkor is, ha semmi különöset sem csinált valaki, csak otthon töltötte az időt, vagy kicsit mozdult ki. Ha egy-egy nap kimarad a tusolás, az nem probléma, sőt akár még jót is tehet a bőrnek. Normál napi használattól tulajdonképpen nem lesz senki koszos, izzadt. Nyugat-Európában vannak olyan országok is, ahol nem szokás minden este zuhanyozni - hangsúlyozta a szakértő, de hozzátette, hogy a legalább kétnaponkénti tusolás viszont javasolt a mi kultúránkban.

- A higiénia hiányát a test tulajdonképpen elviseli, és tudja kompenzálni. Bizonyos idő után azonban, ha nem fürdik valaki eleget, a zsírban elkezd felgyülemleni a természetes módon lehámló bőr, ez pedig olyan réteget alkot, mint a fejbőrön a koszmó, azaz a korpa és a zsír lerakódása.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign