Jump to content

Figyeljünk jobban a vezetésre

2020. 05. 26. 14:39

Egyre többen közlekednek az utakon, ezért a rendőrség a közlekedési szabályok betartására hívja fel a járművezetők figyelmét.

A korlátozások feloldását követően újra egyre többen közlekednek az utakon. A fő baleseti okok között még mindig a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megsértése említhető. A szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel, türelemmel, toleranciával és egymás iránti felelősséggel megelőzhetők a tragédiák.

A rendőrség szerint fontos, hogy az ember ne rutinból, megszokásból induljon útnak, és minden sofőr megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre. Fogadd meg a tanácsaikat!

A rendőrség közlekedési tanácsai

A gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni, különös tekintettel az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer megfelelő működésére.

Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, így az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. Látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás.

A jó időben több a gyalogos és az egy nyomon haladó jármű - bicikli, motorkerékpár. A közlekedők ezen rétege komoly rizikófaktort jelent, mivel őket a személyautók vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások - karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák - nem védik, így egy ütközést, esést követően testük közvetlenül sérül. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy megfelelő körültekintéssel, a holttér ellenőrzésével győződjenek meg az irányváltoztatás, a sávváltás biztonságosságáról, a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésekor pedig keressék a szemkontaktust, és a gyalogos bizonytalankodása esetén is álljanak meg.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign