Jump to content

Az igazi kötődésről

2020. 05. 26. 14:46

Az erős érzelmi kapcsolat nélkülözhetetlen a tartós szerelemhez. Szakértők árulták el, honnan ismerheted fel a kialakulását.

A szerelmekben a vonzalom és a testiség mellett rendkívül fontos a mély érzelmi kapcsolat is, hiszen enélkül nem lehet igazán boldog, hosszú távú a viszony. Josie Rosario párkapcsolati terapeuta szerint megszilárdítja a kötődést, biztonságérzetet nyújt, és megteremti a lehetőséget a valódi intimitás létrejöttéhez.

Kifejlődéséhez általában több időre van szükség, de bizonyos jelek sejtetik, ha jó úton haladtok: amennyiben a következőket tapasztalod, a terapeuták szerint erős érzelmi kapcsolat alakult ki köztetek.

Fontosak a másik vágyai, szükségletei

Tracie Pinncok párkapcsolati terapeuta szerint erre utal az, ha mindkét fél őszintén vágyik arra, hogy boldoggá tegye a másikat. Valódi érdeklődést mutatnak egymás vágyai, szükségletei iránt, és igyekeznek kielégíteni azokat. Segítik egymást a céljaik elérésében, a vágyaik megvalósításában, és képesek kompromisszumokat kötni azért, hogy mindketten elégedettek legyenek.

Természetessé válik a nyíltság, az őszinteség

Szintén az erős érzelmi kapcsolat létrejöttét jelzi, ha a pár tagjai között természetessé válik az őszinteség és a nyitottság. Nem félnek megosztani a másikkal a gondolataikat, félelmeiket, bizonytalanságaikat, és képesek sebezhetőnek mutatni magukat a partner előtt. Bátran kérdeznek, a nyílt kommunikáció pedig a viszonyuk egyik fontos eleme lesz. 

Megértés és megértettség

Justin Grosso pszichológus szerint ebben az esetben a felek nemcsak meghallgatják, hanem valóban meg is értik a másikat, a mondanivalóját és az érzelmeit. Amikor egyikük kifejti problémáját, aggodalmait, akkor a másik aktívan hallgatja, teljes figyelmet szentel rá, és próbál segíteni, amiben csak tud. Mindez persze oda-vissza működik.

Kölcsönös tisztelet

Az erős érzelmi viszonyon nyugvó kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet. A felek még a viták során is tisztelik egymást, és képesek bocsánatot kérni, ha olyan csúszik ki a szájukon, amit utólag megbántak. Türelmesek egymással, teret hagynak a partnerüknek, egyenrangú társként tekintenek a másikra, és mindketten ugyanúgy tesznek erőfeszítéseket a szerelmükért.

Őszinte érdeklődés és kedvességek

Tracie Pinnock szerint szintén erre utal, ha a felek valóban odafigyelnek egymásra, ismerik a másik igényeit, ízlését, és őszintén érdeklődnek iránta. Igazán kíváncsiak arra, mi történt vele a nap folyamán, és még a legapróbb részleteket is éberen hallgatják. Örömmel tölti el őket, ha egy-egy apró kedvességgel meglephetik partnerüket, és rendszeressé válnak köztük az intim pillanatok: az ösztönös érintések, az összebújás, a meghitt beszélgetések, a közös viccelődések.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign