Jump to content

Lehet, hogy ezért nem kapsz levegőt

2020. 05. 23. 21:33

Olyan gyógyszer okozhat folyamatos orrdugulást, amit hazánkban is nagyon sokan szednek.

Ha eddig nem sikerült feltárni a hetek-hónapok óta fennálló orrdugulás okát, akkor érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait is ellenőrizni. Egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak orrdugulást, ha nem történik meg időben a gyógyszer cseréje, és az orrdugulás kezeletlen marad, akkor akár műtétet igénylő szövődmények is kialakulhatnak.

Az orrdugulás kivizsgálása

- Orrdugulás több okból is jelentkezhet. Lehet légúti betegségek, allergia tünete, okozhatja orrpolip, orrsövényferdülés, de jelezhet az orrüregben létrejött daganatos elváltozást is. A tartós orrdugulást ezért soha nem szabad fél vállról venni, ha három hétnél tovább fennáll, akkor mindenképp javasolt kivizsgáltatni - tanácsolja dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa.

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során a szakorvos részletesen tájékozódik a korábbi betegségekről, majd a fül, a torok, a gége és az orr vizsgálata következik. Szükség lehet további - laboratóriumi és képalkotó - vizsgálatokra is.

Már a vizsgálat alatt kiderülhet az orrdugulás oka

A vizsgálat első lépése a beteg kikérdezése, amire jó, ha a beteg már otthon is felkészül. A korábbi betegségek, esetleg műtétek mellett fontos, hogy átgondolja, mikor kezdődtek a panaszai. Fontos, hogy pontosan írja le a tüneteit: mindkét oldalon jelentkezik, vagy féloldali az orrdugulás. Inkább nappal vagy éjszaka jellemző, szabadban vagy a lakásban, zárt térben erősebbek-e a tünetek.

- Nagyon fontos adat felírni a rendszeresen szedett gyógyszerek nevét és adagolását is. Bizonyos készítmények ugyanis mellékhatásként orrdugulást is okozhatnak, gyakran vérnyomáscsökkentők szedése kapcsán találkozunk ezzel a problémával - mondja dr. Csóka János.

Sok embert érinthet

Hazánkban ma 3,5 millió embernél fordul elő a magasvérnyomás-betegség, a korszerű terápiás elvek szerint többségük nem egy, hanem többféle gyógyszert is szed, hogy a vérnyomását csökkentse. Egyéntől függően bizonyos készítmények orrdugulást, illetve az alsó orrkagyló megnagyobbodását is okozhatják, ami szintén orrdugulást idéz elő.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign