Jump to content

A te barátaid igaziak?

2020. 05. 13. 22:46

Az álbarátok hosszú távon igen káros hatást gyakorolnak rád, ezért fontos felismerni őket. Ezek a jelek segítenek benne.

A barátságok néha bonyolulttá válhatnak, és persze előfordulnak konfliktusok a felek között, ám egy őszinte kapcsolatra alapvetően jellemző a kölcsönösség, a szeretet, a támogatás és a törődés. Vannak viszont olyan viszonyok is, amelyek, bár valódinak tűnhetnek, igazából mérgezőek.

A kettő között a különbséget nehéz felismerni, mert egy álbarát igen meggyőző lehet, megszeretteti magát a másikkal, és igen ügyesen manipulál. Érdemes azonban figyelni az apró jelekre: ha a következőket tapasztalod, biztos, hogy nem valódi, egészséges kapcsolatról van szó kettőtök közt.

Féltékeny a sikereidre

Tiya Cunningham-Sumter coach hangsúlyozta, hogy egy valódi barát örül a másik sikereinek, ezért ha az ellenkezőjét tapasztalod, akkor ajánlott elgondolkodnod. A rosszindulatú ismerősök, bár boldogságot tettetnek, és gratulálnak, igyekeznek még a legnagyobb siker esetén is a negatívumokra irányítani a figyelmedet, vagy elterelni rólad a témát, esetleg lekezelően reagálni arra, amit elértél. Így nemcsak hogy a kedvedet veszik el, de még el is bizonytalanítanak.

Egyoldalú kapcsolat

Szintén jellemző rájuk, hogy kihasználnak, és csak akkor keresnek, vagy akkor elérhetőek, amikor számukra fontos. Ha problémájuk van, segítségre szorulnak, akkor rögtön hozzád fordulnak, ám amikor neked lenne rájuk szükséged, szinte sosem érnek rá. Az ilyen egyoldalú kapcsolatok károsak, jobb minél előbb véget vetni nekik.

Folytonos versengés

Dr. Helen Odessky pszichológus szerint az álbarátok szinte mindig versengenek, és az teszi őket boldoggá, elégedetté, ha lenyomhatják a másikat. Bármiről is legyen szó, azt mutatjék, hogy sokkal jobbak, érdekesebbek, ugyanis ettől érzik magukat igazán értékesnek, ebből nyerik az önbizalmukat. Azonban ezzel a viselkedéssel leszívják mások energiáit, és lerombolják az önértékelésüket.

Passzív-agresszív viselkedés

Az álbarátok gyakran nem a legátlátszóbb módszerekkel bántják a másikat, hanem passzív-agresszív technikákhoz folyamodnak. Például, úgy dicsérnek, hogy negatív kritikát rejtenek bele, humornak álcázva hoznak kellemetlen helyzetekbe mások előtt, vagy éppen viccbe burkolva tesznek fájdalmas megjegyzéseket. Ezekkel pedig porba tiporják a másikat, és hosszú távon teljesen tönkreteszik az önbizalmát.

Kibeszél a hátad mögött

Olyan dolgokat hallasz vissza másoktól, amiket csak a barátodnak mondtál el? Esetleg a környezetedben élők közül többek is megemlítik, hogy a hátad mögött kibeszél? Ha ez többször előfordul, akkor érdemes alaposabban utánajárnod a dolognak, és megfontolni, valóban őszinte-e a kettőtök közti kapcsolat. Egy igazi barát ugyanis nem árulja el a titkaidat senkinek.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign