Jump to content

Ilyen is lehet egy idősotthon

2020. 05. 11. 17:18

Nagyon kreatívan oldották meg, hogy az idős emberek otthon érezzék magukat.

Az idősotthonok mindig kényes témát jelentenek, hiszen a legtöbb gyerek biztonságban szeretné tudni a szüleit, viszont sokan a munka és egyéb teendők miatt nem tudnak róluk úgy gondoskodni, ahogy az az időseknek a legjobb lenne.

A nehéz helyzetet csak tetézi az időseknél gyakran előforduló Parkinson-kór vagy demencia is, ami még komplikáltabbá teszi a nyugdíjasok önálló életét. Ilyen esetben az idősek otthona jelentheti a legjobb megoldást, hiszen a szakápolók és a folyamatos felügyelet mellett mindenki nyugodtabb lehet.

Egy különleges otthon az időseknek

Bár a legtöbb idősek otthonát megpróbálják a lehető legkomfortosabbá varázsolni, sok helyen inkább a hagyományokhoz ragaszkodnak. Egy különleges intézmény azonban teljesen újragondolta az egészet. Az Amerikában, Ohióban található idősek otthonát szerették volna úgy megalkotni, hogy az minél közelebb álljon a lakók eredeti környezetéhez.

A Lantern idősek otthona úgy alakította ki a közös tereket, hogy azok egy kedves kisváros környékét idézzék, ami a legjobban hasonlít a nyugdíjasok korábbi lakóhelyéhez. Utcai lámpák és kis kert is helyet kapott a kedves kis otthonban, ez pedig az idősek számára sokkal barátságosabbá teszi a környezetet. Jean Makesh, az otthon vezetője elmondta, hogy ezzel a kialakítással és az ápolók kedves hozzáállásával szeretnék átsegíteni az időseket a nehéz időkön, hiszen nem könnyű nekik egy új környezetet megszokni. 

Nemcsak a közös terek megjelenése próbálja megidézni az otthoni hangulatot: a folyosókon madárcsicsergés hangjával és virágillattal igyekeznek még jobb kedvre deríteni az időseket. Nemcsak a külső területek, hanem a szobák kialakítása is azt szolgálja, hogy az idősek minél nyugodtabb, harmonikusabb életet éljenek. 

Az otthon vezetője elmondta, hogy a kialakítás sokat segít a memóriazavarban szenvedőknek és más mentális gondokkal küzdőknek, hiszen az ismerős környezetben biztonságban érzik magukat. Még egy bárányfelhőkkel tarkított égbolt is gondoskodik arról, hogy a lakók a lehető legkevésbé érezzék magukat bezárva.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign