Jump to content

Így lehet tartós a kapcsolat

2020. 05. 06. 17:14

Ezek a szokások erősítik a kötődést, segítik megelőzni a szakítást, és hosszú, boldog szerelmet ígérnek.

Ahhoz, hogy hosszú távon is boldog legyen egy kapcsolat, nem elég csupán a szerelem vagy a szeretet. A kiegyensúlyozott viszony, a kötődés fenntartása, a konfliktusok elsimítása mindkét fél részéről munkát, erőfeszítéseket és törődést igényel.

A szakértők régóta keresik, mi lehet az örökké tartó, boldog kapcsolat kulcsa. Számos olyan felmérés született a témában, amelyek segítséget nyújthatnak a pároknak abban, hogy mire érdemes odafigyelniük. Az Exeteri Egyetem egy évtizeden át tartó vizsgálata arra világított rá, hogy vannak olyan szokások, amik hozzájárulnak a hosszan tartó szerelemhez. 

A projektben összesen 55 pár vett részt, közülük pedig 45-nek a tíz év alatt négyszer tettek fel részletes kérdéseket a kapcsolatukra vonatkozóan. A csoportnak az alapos elemzés, összehasonlítás és összegzés után sikerült azonosítania néhány olyan szokást, amelyek úgy vélik, a boldog kapcsolat kulcsának tekinthetőek. 

A tanulmányból kiderült, hogy azok a párok állják ki leginkább az idő próbáját, akik képesek csapatként tekinteni önmagukra a stresszes szituációk során. Egy nehéz helyzetben vagy egy konfliktus során az a legjobb, ha nem az egyének, hanem a kapcsolatuk érdekeit nézik, és így keresik meg a legoptimálisabb megoldást.

Szintén jellemző szokásuk a kitartó szerelmeseknek, hogy az évek múltán nem csak a partnerükként, hanem egyben a barátjukként is tekintenek a másikra. Képesek együtt szórakozni, jól érzik magukat egymás társaságában, és rendszeresen csinálnak olyan közös programokat, melyek még szorosabbá teszik a viszonyukat.

A boldog pároknak mindig vannak kisebb-nagyobb, közös terveik a jövőre nézve. Megvitatják, mit szeretnének, együtt hozzák meg az életükkel kapcsolatos döntéseket, és együtt élik át a várakozás, megvalósítás örömét. A kutatók az javasolják, hogy beszéljetek meg éves projekteket: lehet ez nyaralás, költözés, lakásfelújítás vagy akármi, amiből mindketten kiveszitek a részeteket. Bármi is az, segít majd erősíteni a kötődést.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign