Jump to content

Könnyítsd meg a videóchatet

2020. 05. 04. 17:09

Manapság egyre több megbeszélés tevődik át az online térbe. A netes meetingek sokkal kényelmesebbnek, egyszerűbbnek és lazábbnak tűnhetnek elsőre, mint a személyes találkozások, ám itt is van néhány íratlan illemszabály, amit ajánlott betartani.

Ha azt szeretnéd, hogy ne tűnj illetlennek, ne zavard a többieket, és azok szemében is szimpatikussá válj, akikkel a laptopon keresztül beszélsz először, akkor a következőkre mindenképpen ügyelned kell.

Pontosság és előkészületek

Mivel a videós meetingek kötetlenebbnek látszanak, sokan nem figyelnek eléggé a pontosságra, ez azonban hatalmas hiba. Igen kellemetlen, ha csak akkor csatlakozol a csoporthoz, amikor már belekezdtek a téma megtárgyalásába, hiszen ekkor vagy lemaradsz a fontos dolgokról, vagy pedig újra el kell mondaniuk neked mindazt, amiről addig szó volt. A későket általában illetlennek, antipatikusnak tartják a többiek, így érdemes pontosan akkor belépned, amikor azt kérik, hogy ne hátráltasd a kollégákat. Legalább tíz perccel a kezdés előtt pedig ellenőrizd le, hogy működik-e rendesen a hangszóró, a kamera, illetve iktass ki minden zavaró tényezőt, hangot a háttérből. És ha lehet, ne az ágyból jelentkezz be a munkatársakhoz.

Köszönés és bemutatkozás

A helyzet személytelensége miatt sokan csak csendben becsatlakoznak a beszélgetéshez, pedig az online meetingeken sem illik köszönés nélkül felbukkanni. Mindig üdvözöld hangosan, érthetően a többieket, vagy ha barátiasabb a légkör, egy integetés is megteszi. Ezenkívül lényeges, hogy amennyiben olyan résztvevő is akad, akivel addig sosem találkoztál, mielőtt beszélni kezdenél, mutatkozz be, hogy tudja, ki vagy, és miben fordulhat hozzád. Elég, ha röviden elmondod a nevedet és a pozíciódat.

A beszélgetés és a kérdések menete

Személyesen könnyebb megtárgyalni mindent, hiszen mindenki hallja és látja, ki tesz fel kérdést, ki kihez szól, azonban az online kommunikáció esetében ez a rész jóval nehézkesebben megy. Éppen ezért fontos, főleg a csoportos konferenciák során, hogy sose szakítsd félbe kérdésekkel, észrevételekkel azt, aki beszél, mert ez rendkívül udvariatlannak hat. Akkor szólalj csak meg, amikor már elmondta a mondandóját, amennyiben pedig észrevételed lenne, vagy valamit javítani, kiegészíteni szeretnél, kézfeltétellel jelezd, hogy hozzászólnál a témához. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign