Jump to content

Az elviselhetetlen emberek ellen

2020. 05. 01. 16:57

Az arrogáns emberek felsőbbrendűnek tartják magukat, és gyakran semmibe veszik a másikat, így nehéz velük beszélni. A következő taktikák azonban segíthetnek a kommunikációban.

Szinte nincs olyan, aki ne találkozott volna már élete során arrogáns személyekkel, sokaknak pedig rendszeresen beszélni is kell velük a munkaügyek kapcsán. Mivel általában mindenkit kevesebbre tartanak önmaguknál, és felsőbbrendűnek érzik magukat, borzasztóan nehéz dűlőre jutni velük a problémás ügyekben.

Gőgösek, hajlamosak lenézni, megalázni, kioktatni másokat, gyakran visszaélnek a státuszukkal vagy a lehetőségeikkel, és sokszor úgy vélik, az észérveket és a tényeket is felülírja saját véleményük. Viselkedésükkel akár tudattalanul is a porba tiporhatják mások önbizalmát, önértékelését, mindezek miatt pedig egyáltalán nem mindegy, milyen stratégiákat vetsz be a velük való kommunikáció során. Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel udvarias maradsz, mégis elérheted, hogy eredményes legyen a beszélgetés. A magánéletben és a munkaügyekben is alkalmazhatod őket.

Ha tudod, hogy arrogáns emberrel kell szóba elegyedned, előtte tudatosítsd magadban, hogy amit és ahogy mond, az nem a te hibád, nem te váltod ki belőle. Légy határozott, és amennyire lehet, a külsőd is sugalljon magabiztosságot: legyen nyitott a testtartásod, emeld meg a fejedet, ne tedd keresztbe a kezeidet, és nézz mindig a szemébe. Ezzel kicsit megzavarhatod a felsőbbrendűség-érzést, hiszen látni fogja, hogy nem tartasz tőle, és kész vagy kiállni magadért.

Az ilyen személyek általában tisztában vannak vele, hogyan hat másokra a viselkedésük, ezért a meglepetés ereje érvényesül, ha végig kedves, udvarias és tárgyilagos maradsz. Ne vedd magadra a bántó szavakat, hanem csinálj úgy, mint aki meg sem hallotta, vagy mint aki egyáltalán nem találja azokat sértőnek, bosszantónak. Ha pedig még trükköznél egy kicsit, a beszélgetés elején vess be egy bókot: az arrogáns emberek ugyanis valójában legbelül nagyon is bizonytalanok, és éheznek a dicséretre, ezért így közelebb férkőzhetsz hozzájuk.

Általában minden beszélgetés során igyekeznek hangsúlyozni képességeiket. Ezzel elterelik a szót a főtémáról, és elérik, hogy hangoztathassák felsőbbrendűségüket. Éppen ezért kell ezt minél hamarabb elfojtani. A legjobb, ha ilyenkor vagy nem veszel tudomást arról, amit éppen mondanak, vagy pedig másokat vagy magadat kezded dicsérni. A lényeg, hogy érzékeltesd vele, hogy nem csak ő az, aki mindenre képes, aki szerencsés, vagy aki elérte a céljait: sztorizgass magadról, mesélj másokról is, hogy zavarba hozd. Ezzel könnyebben visszaterelheted a kiinduló témához, mivel elkezdi majd kellemetlennek érezni a helyzetet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign