Jump to content

Mentális egészség karantén alatt

2020. 04. 29. 13:29

A koronavírus terjedése nemcsak a testi, hanem a lelki és mentális egészséget is veszélyezteti.

A koronavírus miatt sokak biztonságérzete megingott, az aggasztó hírek miatt könnyen pánikba lehet esni. De mit lehet tenni azért, hogy az intézkedések nyomon követése mellett el lehessen kerülni a szorongást, a depressziót és a pánikot?

A koronavírus európai megjelenése után Magyarországon is feltűntek a bizonytalan helyzet miatti pánik jelei: sokan megrohamozták a boltokat, felvásárolták a tartós élelmiszereket, elfogytak a kézfertőtlenítők, az antibakteriális tisztítószerek, a szájmaszkok.

Félelem az ismeretlentől

- Mindez teljesen érthető, hiszen az ismeretlentől való félelemre adott természetes reakció. Ám nem csak a vásárlási láz ilyen: a járványra szorongással, álmatlansággal, rémálmokkal, étvágytalansággal vagy éppen ellenkezőleg, falási rohamokkal is reagálhatunk - mondta Bolczár Szabolcs, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelölt, a Budai Egészségközpont személyközpontú tanácsadója.

- Ilyen krízishelyzetben teljesen normális az is, ha állandó feszültséget érzünk, gyakori dühkitöréseink vannak, szomorúak és lehangoltak vagyunk. Fontos azonban, hogy a lelki és mentális egyensúly megőrzésére is tudatosan odafigyeljünk, és ne adjuk át magunkat a negatív gondolatoknak - mondta a szakember.

Fókuszálj a pozitívumokra

Bár egy súlyos járványidőszak közepén nem egyszerű feladat megtalálni az örömöt az ürömben, mégis törekedni kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ha nem lehet személyesen találkozni a családtagokkal vagy a barátokkal, attól még nem szabad lemondani a társaságukról. Érdemes a kapcsolatot fenntartani telefonon, chaten, Skype-on, a lényeg egymás támogatása és az összetartozás érzésének az erősítése. A sportról és a kulturális élményekről sem kell lemondani, tornázz otthon, és kövess online színházi vagy koncertközvetítéseket, nézz izgalmas filmeket és olvass érdekes könyveket.

A WHO ajánlása alapján próbálj meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni, természetesen kerülve a másokkal történő érintkezést, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign