Jump to content

Hogyan hat a már meglévő betegségekre a vírus?

2020. 04. 19. 13:44

Mi a teendő azoknak, akik alvási apnoéban szenvednek? A járvány alatt nekik különösen oda kell figyelniük.

A koronavírus miatt mindenki élete megváltozott - akiknek már van valamilyen betegsége, valószínűleg jobban aggódnak, mint másik. Az eddigi tapasztalatok szerint az életkor mellett a meglévő betegségek növelik leginkább a vírusfertőzés és a súlyosabb lefolyás kockázatát.

Magyarországon jelenleg mintegy 100 ezer alvási apnoé betegségben szenvedő él, akiknek CPAP, vagy BiPAP, azaz noninvazív lélegeztetőgépet kell használniuk terápiájuk, a légsínterápia során. Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika szomnológusa az alábbiakat tanácsolja obstruktív alvási apnoés betegek részére.

Mekkora a kockázat?

Annak ellenére, hogy egyelőre kevés megalapozott információ áll rendelkezésre, van néhány fontos tudnivaló, amelyekkel a CPAP- vagy BiPAP-készüléket használóknak tisztában kell lenniük, hogy csökkentsék a saját kockázatukat.

Aggasztó, hogy a jelenlegi adatok szerint a krónikus légzőszervi betegségek és az obstruktív alvási apnoé betegek esetében magasabb a halálozási arány. A WHO szerint, míg krónikus betegség hiányában mindössze 0,9%, az ilyen betegségekben szenvedők esetében 8% nem éli túl a vírusfertőzést.

Nehezíti a helyzetet, hogy az obstruktív alvási apnoé számos egyéb betegséggel hozható összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a cukorbetegséggel, amely esetekben még súlyosabb a helyzet. Természetesen minden statisztikai adat esetében fontos tisztázni, hogy kizárólag a kórházban kezelt eseteken alapul. Ez is jól mutatja, hogy az obstruktív alvási apnoé, röviden OSAS-betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség.

Fegyelmezett, rendszeres készülékhasználat: a CPAP készüléket minden egyes nap, kivétel nélkül használni kell, amennyit csak lehet, de legalább négy órát. Az esetleges félelmek miatt semmiképpen sem szabad abbahagyni a készülék használatát.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign